fbpx

Pausbezoek Mongolië: “Alle katholieken op foto met paus”

maandag, 05 juni 2023
Nieuws
Paus Franciscus zal van 31 augustus tot 4 september Mongolië bezoeken. Het land is de thuisbasis van een kleine katholieke gemeenschap van slechts 1300 leden. De droom van een recent overleden missionaris gaat met het bezoek mogelijk alsnog uitkomen: een foto van de paus met alle leden van de lokale Kerk.
20230605 - Kardinaal Giorgio Marengo met gelovigen in Mongolië

Franciscus had het apostolische bezoek al in februari genoemd, tijdens zijn persconferentie op de terugvlucht uit Zuid-Soedan. Afgelopen zaterdag werd officieel dat de paus de uitnodiging van de president van Mongolië en lokale kerkfunctionarissen heeft aangenomen. Zijn reisschema en de details zullen de komende weken worden bekendgemaakt.

Grens- en missieland
Vorig jaar toonde Franciscus zijn interesse in deze kleine gemeenschap, die pas dertig jaar geleden heropgericht werd, door de Apostolisch Prefect van Ulaanbaatar, pater Giorgio Marengo, een Italiaanse missionaris van de Consolata, tot kardinaal te verheffen. Gezien de bijzondere geografische ligging van het land, tussen Rusland en China, heeft de aankondiging van vandaag een speciale betekenis. In ieder geval zal de missie centraal staan tijdens dit apostolische bezoek. Het grootste deel van het missiewerk bestaat uit projecten ter bevordering van de mensheid, geflankeerd door cultureel onderzoek en interreligieuze dialoog.

In een interview met Vatican News drukte kardinaal Marengo zijn vreugde uit over de aankondiging: “Het is van groot belang! Allereerst verwelkomen we deze officiële bevestiging met diepe vreugde en als een daad van genade. Ik heb al verschillende enthousiaste berichten ontvangen van veel mensen, hier in Mongolië, maar ook van over de hele wereld. Velen zeggen: ‘Wat een goed nieuws!’ En het is inderdaad goed nieuws.”

Foto met paus en alle katholieken
Wijlen pater Stephen Kim Seong-hyeon, die vorige week plotseling op 55-jarige leeftijd overleed, vertrouwde me vaak toe, dromend van een mogelijk bezoek van de Heilige Vader, dat dit waarschijnlijk het enige geval zou zijn van een bepaalde kerk waar elk lid de Heilige Vader persoonlijk zou kunnen ontmoeten. We dachten samen met hem dat het misschien mogelijk zou zijn om alle gelovigen in één keer op de foto te zetten met paus Franciscus.

Bronnen: AsiaNews, foto © VaticanNews