"Paus wil Irak ondanks uitdagingen bezoeken"

dinsdag, 02 februari 2021
Nieuws
Volgens de Italiaanse kardinaal Parolin is paus Franciscus nog steeds “zeer geïnteresseerd” om in maart naar Irak te gaan. De minister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan stelt dat de paus zich niet laat weerhouden door zijn recente vlagen van ischias, beperkingen veroorzaakt door de coronapandemie en recente terroristische aanslagen.

Het Vaticaan kondigde afgelopen december aan dat, als de voorzorgsmaatregelen vanwege de coronapandemie het toelaten, paus Franciscus de eerste paus in de geschiedenis wordt die het land bezoekt dat ooit werd bewoond door Abraham en door Jona. Hoewel het Vaticaan nog geen reisschema heeft vrijgegeven, onthulde kardinaal Raphael Sako, patriarch van de Chaldeeuwse katholieke Kerk, donderdag wel dat de dodelijke zelfmoordaanslag in Bagdad het pauselijk bezoek niet heeft gedwarsboomd.

Sako bevestigde onder meer dat de paus een ontmoeting zal hebben met de hoogste sjiitische geestelijke van het land, Ali al-Sistani. Die zou plaatshebben in de stad Najaf, de derde heiligste stad van de sjiitische islam na Mekka en Medina. Sako zei ook dat Franciscus op dezelfde dag, 6 maart, een interreligieuze ontmoeting zal bijwonen in de oude stad Ur, de geboorteplaats van Abraham.

Een zeldzame dubbele zelfmoordaanslag heeft vorige week de vrees voor een heropleving van ISIS aangewakkerd. Het vormt een nieuwe uitdaging voor een reis die al gecompliceerd is door de coronapandemie. Toch heeft het Vaticaan al een team naar Irak gestuurd om de logistiek en de veiligheid uit te werken en heeft het ook de gebruikelijke accreditatie geopend voor de media om met het pauselijke vliegtuig mee te reizen.

“In de afgelopen jaren hebben we gezien hoe dit land leegbloedt in aantal Christenen, voornamelijk als gevolg van de oorlogssituatie,” aldus Parolin. “De christelijke gemeenschap is sterk verminderd en de paus voelt de noodzaak om te gaan om deze Christenen aan te moedigen om getuigenis af te leggen in een omgeving die geenszins gemakkelijk is.” Volgens de kardinaal hoopt de paus ook zijn inspanningen voor de interreligieuze dialoog voort te zetten en de politieke hervormingen die het land ondergaat, aan te moedigen.

Bronnen: Crux, Vatican News