67% van de wereldbevolking woont in landen waar het recht op godsdienstvrijheid wordt ontzegd. “Hoe laten we toe dat mensen in deze hoog beschaafde samenleving worden vervolgd simpelweg omdat ze in het openbaar hun geloof belijden?” Als we verdeeldheid toelaten door wat ons anders maakt, verliezen we iets fundamenteels uit het oog: “Als mensen hebben we zoveel dingen gemeen dat we samen kunnen leven en verschillen kunnen verwelkomen met de vreugde broeders en zusters te zijn.” Laten we het advies opvolgen dat de Paus ons geeft in zijn gebedsintentie voor januari: “Laten we de weg van broederschap kiezen”.
“Hoe kan het dat tegenwoordig veel religieuze minderheden gediscrimineerd of vervolgd worden? Hoe laten we toe dat mensen in deze hoog beschaafde samenleving worden vervolgd simpelweg omdat ze hun geloof in het openbaar belijden? Het is niet alleen onaanvaardbaar, het is onmenselijk, krankzinnig.
Godsdienstvrijheid is niet beperkt tot vrijheid van eredienst, dat wil zeggen dat men een eredienst kan hebben op de dag die door de heilige boeken is voorgeschreven, maar het zorgt ervoor dat we de ander waarderen in zijn of haar verschillen en in hem of haar een echte broeder of zuster herkennen. Als mensen hebben we zoveel dingen gemeen dat we samen kunnen leven en verschillen kunnen verwelkomen met de vreugde broeders en zusters te zijn. En dat een klein verschil, of een wezenlijk verschil zoals het religieuze, de grote eenheid van het broeders en zusters zijn niet overschaduwt.
Laten we het weg van de broederschap kiezen. Want we zijn of broeders en zusters, of we verliezen allemaal. Laten we bidden dat mensen die gediscrimineerd worden en religieuze vervolging ondergaan, in de samenlevingen waarin ze leven de erkenning en waardigheid zullen vinden die voortkomt uit het broeders en zusters zijn”.
Kijk hier voor meer gebeden en informatie over het Wereldwijde Gebedsnetwerk van de Paus (Apostolaat van het gebed).