Paus roept op tot gebed tegen vervolging om geloof

dinsdag, 05 maart 2019
Persoonlijk verhaal
De video van het Wereldwijde Gebedsnetwerk van paus Franciscus is in maart 2019 gewijd aan vervolgde Christenen en geproduceerd in samenwerking met Kerk in Nood.

Het maken van het kruisteken, het lezen van de Bijbel, op zondag naar de kerk gaan, over Jezus praten en de rozenkrans te bidden. Deze voor ons alledaagse dingen zijn niet vanzelfsprekend in veel delen van de wereld. Ze kunnen leiden tot uitsluiting, opsluiting in een werkkamp of zelfs de dood. Het jaar begon dan ook met een aanval op de kathedraal van Jojo in de Filippijnen tijdens de Heilige Mis waarbij 23 mensen werden gedood. Veertig missionarissen werden wereldwijd vermoord in 2018, waarvan 35 priesters waren. En laten we Asia Bibi, de Pakistaanse moeder die onschuldig aan godslastering pas na negen jaar uit de gevangenis is vrijgelaten, niet vergeten. Geschat wordt dat in Pakistan momenteel meer dan 25 christenen vanwege dezelfde aanklacht vastzitten.

Meer martelaren dan ooit
Ook worden Koptische Christenen in Egypte voortdurend vervolgd. Nadat 21 Egyptenaren in 2015 werden onthoofd door Islamitische Staat werden de moorden op 33 Koptische pelgrims in 2017 en in 2018 vrijwel genegeerd. Er zijn duizenden gevallen van vervolging en discriminatie die onopgemerkt blijven omdat ze niet door de media worden gemeld. In de video zegt paus Franciscus: "We vinden het moeilijk om te geloven, maar er zijn tegenwoordig meer martelaren dan in de eerste eeuwen, omdat ze de waarheid spreken en Jezus Christus verkondigen, zelfs in landen waar vrijheid heerst en mensenrechten in theorie, op papier, worden beschermd."

Dankbaar voor gebed
Kerk in Nood ondersteunt de video van paus Franciscus om te bidden voor mensen die vervolgd worden vanwege hun geloof. Volgens het Religious Freedom-rapport van de pauselijke stichting is het christendom de meest vervolgde religie ter wereld. Het fundamentele recht van de mens op godsdienstvrijheid wordt in 38 landen ernstig bedreigd – in 21 ervan vindt vervolging plaats. "Deze gebedsintentie van de Heilige Vader is heel belangrijk voor de christelijke gemeenschap”, aldus Thomas Heine-Geldern, president van Kerk in Nood internationaal. “Het gebed voor onze vervolgde en gediscrimineerde broeders en zusters is een van de pijlers van Kerk in Nood. We ondersteunen deze gebedsintentie van de Heilige Vader met grote vreugde en dankbaarheid.”

Avonden van de Martelaren
Ook in Nederland is de komende tijd veel aandacht voor de vervolging van Christenen. Zo worden op 22 maart in Zwolle, op 5 april in Maastricht en op 12 april in Amsterdam de mensen herdacht die in 2018 het leven lieten om hun geloof in Christus. Klik hier voor meer informatie of om u aan te melden.