Paus Franciscus begon vandaag aan zijn historische reis naar Irak. Het is zijn eerste reis sinds het begin van de coronavirus pandemie, en ook de eerste keer dat een paus Irak bezoekt. Terwijl hij op de heenvlucht journalisten begroette, kreeg hij van de Spaanse COPE-correspondente Eva Fernandez diverse documenten die haar eerder door Kerk in Nood waren verstrekt.
Foto’s onteigende huizen
Naast een kopie van de oproep tot betaling van de jizya, de belasting die jihadisten van christenen en andere religieuze minderheden eisten als ze in Mosoel wilden blijven, overhandigde Fernandez de Heilige Vader ook foto’s van christelijke huizen in Mosoel die beklad waren met de letter “N” in het Arabische alfabet (“Nun”). Het symbool werd gebruikt om christelijke huizen en eigendommen te markeren die door terroristen waren onteigend. De letter Nun staat voor “Nazarener”, de naam die in de Koran aan christenen wordt gegeven.
Prijslijst seksslavinnen
De documenten bevatten ook een vertaling van een prijslijst voor christelijke en Yezidi-vrouwen. Hiermee probeerde Islamitische Staat de handel in slavinnen te reguleren, die plaatsvond tijdens de jaren van het schrikbewind in Noord-Irak en in grote delen van Syrië. De hoogste prijs werd betaald voor meisjes onder de 9 jaar, ongeveer 160 euro. “Ik kan u verzekeren dat ik nog elke keer ontroerd ben als ik de prijslijst lees of de dreigpamfletten over jizya lees,” aldus Fernandez.
Hoofdrolspelers van de reis
“Het is van groot belang dat de internationale media die de paus vergezellen, niet uit het oog verliezen wie de echte hoofdrolspelers van de reis zijn: de christenen in Irak die al zo lang wachten op een bezoek van de paus aan hun stad. Het is namelijk heel gemakkelijk om de aandacht te verliezen en verstrikt te raken in veiligheidskwesties, of in de vraag of het wel gepast is om naar Irak te reizen in tijden van een pandemie. Het feit dat de paus op de heenvlucht zulke schokkende documenten te zien krijgt, helpt om de eigenlijke focus van de reis niet te verliezen, en ook om erover te praten,” aldus Eva Fernández tegenover Kerk in Nood (ACN).
Getuigenis gruwelijk verleden
“Dit is een echt getuigenis van de gruwel van zo’n recent verleden. Het zal heel moeilijk zijn om niet ontroerd te raken door de moed van alle gezinnen die ik zal ontmoeten en die u al zo lang helpt. Zonder Kerk in Nood zouden zij niet meer in Irak zijn en zou het onmogelijk zijn hen te ontmoeten. Om deze reden zult u zeer aanwezig zijn voor mij op deze reis,” zegt de journaliste, die Kerk in Nood dankte voor het werk om de christelijke gemeenschap in Irak te steunen.