fbpx

Paus naar Marokko als ‘pelgrim van vrede en broederschap’

vrijdag, 29 maart 2019
Nieuws
Paus Franciscus reist dit weekend naar Rabat, de hoofdstad van Marokko, waar hij in de voetsporen treedt van Johannes Paulus II, die in 1985 het Noord-Afrikaanse land bezocht.

"In de voetsporen van mijn voorganger, Johannes Paulus II, kom ik als een pelgrim van vrede en broederschap, in een wereld die beide hard nodig heeft", aldus paus Franciscus in een videoboodschap voor zijn bezoek.

Immigratie en dialoog
Vierendertig jaar nadat St. Johannes Paulus II naar Marokko en zes andere Afrikaanse landen reisde, gaat paus Franciscus naar het land om thema’s als immigratie en dialoog tussen christenen en moslims aan te kaarten en om de kleine Katholieke gemeenschap in het land te steunen, zei de woordvoerder van het Vaticaan, Alessandro Gisotti. Marokko heeft iets minder dan 35 miljoen inwoners, waarvan slechts 23.000 katholiek zijn. De twee katholieke bisdommen, Rabat en Tanger, hebben samen 35 parochies. Het land is voor 99 procent moslim.

Programma
In zijn boodschap van 28 maart aan de Marokkanen zei paus Franciscus dat hij God dankbaar is omdat Hij hem de gelegenheid biedt het land te bezoeken. Ook dankt hij koning Mohammed VI voor de uitnodiging. De eerste dag van de reis zal gewijd zijn aan ontmoetingen met koning Mohammed VI en met de Marokkaanse autoriteiten. Ook bezoekt hij het mausoleum van Mohammed V en een opleidingsinstituut voor imams. De dag wordt afgesloten met een ontmoeting met immigranten.

Op zondag ontmoet de paus priesters, religieuzen, toegewijde broeders en zusters en een oecumenische raad. Hij zal dan het Angelus-gebed leiden en – na een lunch met de bisschoppen van Marokko – de Heilige Mis vieren. "Deze reis biedt me ook de onschatbare gelegenheid om de christelijke gemeenschap in Marokko te bezoeken en haar vooruitgang aan te moedigen," zei de paus. "Ik zal ook migranten ontmoeten, die een oproep vertegenwoordigen om samen aan een meer rechtvaardige en broederlijke wereld te bouwen."

Respect voor elkaar
Franciscus merkt in zijn videoboodschap op dat " Christenen en moslims beiden geloven in God de Schepper en Barmhartige, die mannen en vrouwen heeft geschapen en hen op de aarde heeft geplaatst, zodat zij als broers en zussen samen kunnen leven, met respect voor elkaars diversiteit en elkaar kunnen helpen in hun noden. God heeft de aarde, ons gemeenschappelijke huis, aan hen toevertrouwd, om er op verantwoordelijke wijze voor te zorgen en het te bewaren voor toekomstige generaties. Het zal voor mij een genoegen zijn om deze sterke overtuigingen direct met u te delen tijdens onze bijeenkomst in Rabat." Het bericht van paus Franciscus sluit af met de verzekering dat hij bidt voor het volk van Marokko en voor hun land en de uiting van zijn "oprechte dankbaarheid" voor hun verwelkoming.

Bron: CNA