Paus komt om verzoening aan te moedigen, zegt bisschop van Congo

dinsdag, 17 mei 2022
Nieuws
Paus Franciscus zal dit jaar van 2 tot en met 5 juli de Democratische Republiek Congo bezoeken. Tijdens een bezoek aan het internationale hoofdkwartier van de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN), legt bisschop Timothée Bodika Manyisai van Kikwit uit hoe de katholieken in zijn land zich voorbereiden op het bezoek van de paus.
Formation of 70 seminarians at Propaedeutic Seminary Mgr Nzundu in Kikwit

Tijdens zijn laatste Ad Limina bezoek aan Rome, in 2014, toen Mgr. Bodika nog hulpbisschop was in Kinshasa, nodigde het episcopaat van DR Congo paus Franciscus uit om het land te bezoeken. "De Heilige Vader antwoordde: 'Ja, op een dag zal ik gaan'. Eindelijk is dat moment gekomen", vertelt Mgr. Bodika, die sinds 2016 de leiding heeft over het bisdom Kikwit. “De laatste pauselijke bezoeken aan het land waren van Johannes Paulus II, in 1980 en in 1985. Zevenendertig jaar later zal zijn opvolger opnieuw voet aan wal zetten in ons land. Toen dit bekend werd gemaakt, waren de mensen dolblij. Dit is de heilige Petrus die naar ons toe komt. Hij komt als een herder, om ons in het geloof te bevestigen, en wij voelen ons zeer gezegend door zijn bezoek.”

Voor de katholieken is dit een moment van grote vreugde. En er is veel nieuwsgierigheid, vooral bij degenen die de paus niet kennen. In de aanloop naar het bezoek leggen de bisschoppen de nadruk op de geestelijke dimensie en willen zij dat de bevolking begrijpt dat de Heilige Vader de opvolger van Petrus is, die gekomen is om zijn volk in het geloof te bevestigen. “Met dit in gedachten hebben wij aan het einde van elke Mis een gebed voor de voorbereiding op het bezoek van de Heilige Vader gereciteerd", legt Mgr. Bodika uit.

Vanwege de vele en complexe conflicten die het op één na grootste land van Afrika teisteren, zal de belangrijkste boodschap van paus Franciscus er naar verwachting een van verzoening zijn. “De Paus komt ons zeggen: ‘Mensen van Congo, verzoen u!’ De DRC is een enorm en zeer rijk land, maar er is wijdverbreid lijden in de samenleving. De Paus komt naar ons toe in een zeer onrustige periode in het leven van ons land. Hij zal bijvoorbeeld naar Goma komen, waar veel spanningen zijn. Er zijn gewapende groepen die om egoïstische redenen terreur zaaien, ook al is dit het rijkste deel van het land", aldus de bisschop.

Ondanks alle problemen in het land, hebben de Congolezen de universele Kerk ook iets te bieden, zegt bisschop Bodika. “In de Democratische Republiek Congo hebben wij er hard aan gewerkt om de leken in de Kerk een prominentere plaats te geven, volgens het Tweede Vaticaans Concilie. Ik zou tegen de Paus zeggen: “Heilige Vader, ik ben de voorzitter van de Bisschoppencommissie voor de Leken. Zie, daar zijn de leken. Zie de jongeren”, voegt de bisschop er enthousiast aan toe.

Sinds 2017 financiert Kerk in Nood in het bisdom Kikwit de vorming van seminaristen, maar ook de permanente vorming van hun docenten, met meer dan 38 duizend euro.