Paus in Mozambique: ‘Vreugde tegengif voor verdeeldheid’

donderdag, 05 september 2019
Nieuws
Paus Franciscus heeft donderdag in Mozambique duizenden jongeren ontmoet tijdens een interreligieuze bijeenkomst. Eerder op de dag ontmoette hij de autoriteiten van het land, die hij opriep om zich in te blijven spannen voor vrede.
20190405-Noodhulp-Mozambique-en-Zimbabwe-GRS

Paus Franciscus heeft donderdag in Mozambique duizenden jongeren ontmoet tijdens een interreligieuze bijeenkomst. Eerder op de dag ontmoette hij de autoriteiten van het land, die hij opriep om zich in te blijven spannen voor vrede. “Levensvreugde is een van jullie meest voorkomende karakteristieken”, zei de paus in het Portugees tijdens zijn toespraak. Gedeelde vreugde is het beste tegengif voor al degenen die verdeeldheid zaaien, hield Franciscus de enthousiaste jongerenmassa voor.

De paus zei ook dat sommige religies in de wereld gebrek hebben aan vreugde. “Hoeveel levensvreugde hebben sommige religies in de wereld nodig”, zei Franciscus, die ook zinnen in het Italiaans en in het Spaans aan zijn toespraak toevoegde. Bij de interreligieuze ontmoeting waren zo’n 4000 jongeren aanwezig van verschillende religies, voornamelijk christenen, hindoes en moslims. De paus haalde twee beroemde Mozambikaanse sporters aan als voorbeeld hoop en moed. Het ging om oud-voetballer Eusebio da Silva, die uitkwam voor het Portugese voetbalelftal, en olympisch kampioene atletiek Maria Mutola.

‘Verzoening beste weg’
Eerder op de dag had de paus een bijeenkomst in hoofdstad Maputo met de plaatselijke autoriteiten van Mozambique. Daarbij ging hij in op het vredesproces van het land. “De inspanningen voor vrede van de laatste decennia vinden plaats opdat vrede opnieuw de norm wordt”, zei Franciscus. “Verzoening is de beste weg om uitdagingen en moeilijkheden het hoofd te bieden.”

Paus Franciscus begon woensdag aan zijn bezoek aan Mozambique, Madagaskar en Mauritius. De drie landen verschillen onderling, maar hebben gemeen dat ze het zwaar te verduren hebben. Mozambique is van de drie waarschijnlijk het land met de grootste problemen. Het Afrikaanse land heeft een lange burgeroorlog achter de rug, die in 1992 eindigde met het Vredesakkoord van Rome. Daarbij speelde de Kerk een belangrijke rol. De gevechten zijn sindsdien echter niet opgehouden en op 6 augustus van dit jaar tekenden de president en oppositieleider Ossufo Momade een nieuw vredesakkoord.

Inspanningen lokale Kerk
Er wonen vandaag de dag meer dan zes miljoen katholieken in het land, ofwel 28% van de bevolking. De lokale Kerk probeert aan tal van problemen het hoofd te bieden: geweld, drugshandel, corruptie en instabiliteit. Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, kreeg het land begin 2019 te maken met twee tropische cyclonen die dood en vernieling brachten. 

Vrijdag reist Franciscus door naar Magaskar. Het pausbezoek wordt maandag afgesloten op het eiland Mauritius.