"Onverschilligheid doodt en we willen onze stem verheffen in tegenstelling tot deze moorddadige onverschilligheid", aldus paus Franciscus. “Als christenen willen we een stem geven aan degenen die er geen hebben, aan degenen die alleen hun tranen kunnen wegvegen. Want het Midden-Oosten huilt, lijdt en zwijgt terwijl anderen hun landen vertrappen op zoek naar macht of rijkdom. We smeken daarom ‘Laat er vrede zijn!’ namens de kleinen, de eenvoudigen, de gewonden en allen aan wiens zijde God staat.”
Oostelijke poort
Paus Franciscus sprak tijdens de opening van een oecumenische bijeenkomst van patriarchen en hoofden van christelijke kerken in het Midden-Oosten in Bari die het thema ‘Vrede zij met u! Christenen samen voor het Midden-Oosten’ droeg. Bari, gelegen in de Zuid-Italiaanse regio Puglia, staat bekend als de "porta d'Oriente" of de "oostelijke poort", vanwege zijn verbinding met zowel de Katholieke als Orthodoxe kerken door de relikwieën van Sint Nikolaas, vereerd in beide tradities. Aan de oecumenische bijeenkomst in Bari namen 19 leiders deel van Oosterse Katholieke en Orthodoxe Kerken, de Assyrische Kerk van het Oosten en andere kerkgemeenschappen.
"Medeplichtige stilte"
De Paus uitte zijn verdriet uit over het lot van het Midden-Oosten, de plaats waar Jezus leefde en stierf en vanwaar het licht van het geloof zich over de wereld verspreidde: “Ondanks de rijke monastieke en culturele tradities in de regio, wordt het Midden-Oosten overschaduwd door donkere wolken van oorlog, geweld en vernietiging, door voorbeelden van bezetting en vormen van fundamentalisme, door gedwongen migratie en verwaarlozing.” Volgens Franciscus vindt dit alles plaats "te midden van een medeplichtige stilte van velen.”
Hoop voeden
“Het Midden-Oosten is een land geworden van mensen die hun eigen grond verlaten. Er is ook het gevaar dat de aanwezigheid van onze broeders en zusters in het geloof zal verdwijnen, waardoor het gezicht van de regio wordt ontsierd. Want een Midden-Oosten zonder christenen zou het Midden-Oosten niet zijn.” De paus besloot met een hoopvolle noot: "Christenen zijn het licht van de wereld, niet alleen wanneer alles om hen heen licht is, maar ook wanneer ze in donkere momenten in de geschiedenis weigeren zich te schikken naar de omringende somberheid, maar in plaats daarvan de pit van hoop voeden met de olie van gebed en liefde.”
Paus Franciscus drong er bij de aanwezigen op aan om mee te bidden voor vrede in het Midden-Oosten en voor allen die lijden.