fbpx

Paus Franciscus maakt historische reis naar Mongolië

donderdag, 31 augustus 2023
Nieuws
Paus Franciscus zal van 1 tot 4 september in Mongolië zijn om de zeer kleine maar groeiende katholieke gemeenschap te bezoeken en andere religieuze leiders in het land te ontmoeten. Het afdelingshoofd van Kerk in Nood (ACN) voor Centraal Azië, Peter Humeniuk, en het hoofd communicatie van het internationale kantoor, María Lozano, reizen naar Mongolië voor het pauselijk bezoek.
ACN trip to Mongolia on 08.08-13.08.2023 with Peter Humeniuk and Khrystyna Bolotska

Met zijn reis naar het Oost-Aziatische land begin september blijft de Heilige Vader opnieuw trouw aan zijn motto om “naar de periferieën” te gaan. De christenen in Mongolië vormen nog geen 2% van de totale bevolking, ongeveer 62.000 mensen, waarvan slechts een klein deel katholiek is. Ongeveer 58% van de 3,2 miljoen inwoners belijdt het boeddhisme en 5% is moslim. Volgens cijfers van het Vaticaan zijn er minder dan 1.500 katholieken in Mongolië, maar de kleine gemeenschap kijkt met groot enthousiasme uit naar het eerste pauselijke bezoek aan het land.

Interreligieuze dialoog
“Ik ben erg opgewonden om de paus in Mongolië te zien en ik geloof dat het hoop en enthousiasme zal brengen voor de Kerk, maar ook voor de mensen die geen christen zijn. Mongolië wordt gedomineerd door het boeddhisme, dus het bezoek van de paus zal ook onze interreligieuze dialoog vriendelijker en vruchtbaarder maken. Hij zal Mongoolse boeddhistische monniken ontmoeten en ook andere religieuze leiders, dus het zal echt nuttig zijn voor onze gemeenschap en voor de dialoog”, vertelde Cecilia Munkhzul Zoljargal , hoofd Media en Communicatie van de Apostolische Prefectuur in Ulaanbaatar, aan Kerk in Nood (ACN).

Grote vrijheid van godsdienst
In tegenstelling tot het grote buurland China kent Mongolië een grote vrijheid van godsdienst. Door de uitdagingen die de snelle economische en sociale veranderingen met zich meebrengen zijn sommige lokale autoriteiten echter huiverig geworden voor religies, vandaar het belang van het bezoek in de context van de interreligieuze dialoog.

Kerk in Nood (ACN) heeft in het verleden kleine projecten in Mongolië gesteund, waaronder het verstrekken van Misintenties voor priesters, reparaties voor de kathedraal van Sint Petrus en Paulus in de hoofdstad Ulaanbaatar en, meer recentelijk, in 2020, de aankoop van een nieuwe auto voor een van de congregaties die in het land werkzaam zijn. De katholieke hulporganisatie ondersteunt de lokale Kerk ook met enkele projecten om het historische aanstaande bezoek van paus Franciscus aan het Oost-Aziatische land mogelijk te maken.

Kerk verdient aandacht
“De Mongoolse katholieken hebben het bezoek van de paus nodig voor zichtbaarheid en internationale steun, want jarenlang heeft niemand zelfs maar aan hun bestaan gedacht. Missionarissen zijn vanuit het niets begonnen in een wilde steppe, helemaal alleen, en hebben veel moeite gedaan om een gemeenschap van katholieke Mongolen op te bouwen, die aandacht verdient”, zegt Peter Humeniuk, hoofd van ACN-projecten voor Centraal-Azië.

“In de afgelopen weken hebben we contact gehad met bisschop Giorgio Marengo, de apostolische prefect van Ulaanbaatar, om te bespreken hoe we op korte termijn de steun aan de katholieke kerk van het land kunnen verdiepen”, zegt hij.

Land voorbeeld voor regio
Humeniuk zal samen met Maria Lozano, directeur van het internationale persbureau van Kerk in Nood (ACN), naar het land reizen om de lokale Kerk te begeleiden tijdens het historische pauselijke bezoek. “Ik denk dat het bezoek van de paus belangrijk is voor de hele regio. Mongolië ligt strategisch tussen Rusland en China en is een neutraal gebied. De boeddhisten in Mongolië zijn vreedzaam en staan open voor een dialoog met het Vaticaan, terwijl de Mongoolse regering de sociaaldemocratie volgt, wat geen obstakels opwerpt. Het land heeft het potentieel om een belangrijke partner te worden voor de Heilige Stoel in Oost- en Centraal-Azië en een voorbeeld voor andere Aziatische landen”, zegt Lozano. “Dit bezoek moet worden opgenomen in de lijst van reizen met een belangrijke interreligieuze context, samen met andere reizen zoals Irak, Kazachstan of Bahrein. Het is opmerkelijk dat paus Franciscus niet aarzelt om duizenden kilometers af te leggen om broederschap te beleven en de dialoog aan te gaan met andere wereldreligies.”

“Het is ook een aanmoediging en een teken van genegenheid voor de Centraal-Aziatische Bisschoppenconferentie, die katholieken verenigt uit alle voormalige Sovjetlanden van de regio: Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië, Turkmenistan en Tadzjikistan. Dit zijn minderheidskerken. En de paus volgt een leitmotiv van het geven van aandacht aan minderheden die, in hun kleinheid, ook leven en licht geven aan de universele Kerk”, voegt Humeniuk toe.

“Net zoals de Heilige Vader naar de periferieën wil gaan, wil ook onze stichting christenen in de perifere gebieden dienen. Onze aandacht wijden aan onze broeders en zusters in deze landen – waar zij een kleine kudde vormen – is een van de prioriteiten van mijn afdeling”, stelt hij.