fbpx

“Pater Toussaint dag na onze vorming vermoord”

dinsdag, 16 juli 2019
Persoonlijk verhaal
Een dag na de door Kerk in Nood gefinancierde vorming van priesters in de Centraal Afrikaanse Republiek, werd op 19 maart de pater Kapucijn Toussaint Zoumalde vermoord. Een terugblik.
ACN 20190520 87808

Het priesterschap in de Centraal Afrikaanse Republiek omvat veel uitdagingen die een leerproces vormen voor de herders van dit door geweld geteisterde volk. Om hen te begeleiden in dit proces volgden 40 diocesane en religieuze priesters op 17 en 18 maart een vormingsprogramma in het bisdom Bouar. Aanbod kwamen belangrijke pastorale kwesties zoals het voorbereiden van het huwelijk en hoe om te gaan met onregelmatige huwelijkssituaties. Ook de vorming voor het ontvangen van de sacramenten, in het bijzonder het dopen van volwassenen, en de rol van catechisten in de kleine en afgelegen landelijke dorpen werd besproken. De priesters konden ook reflecteren op hun eigen roeping en het belang van het priesterschap, terwijl ze bovendien werden getraind in een reeks praktische zaken, zoals boekhouding, algemeen bestuur en archivering.

Pater Kapucijn Toussaint Zoumalde (47), was speciaal uit Tjsaad overgekomen om een lezing en reflectie te verzorgen over het priesterschap en de roeping van de priester. De priester, die in Rome had gestudeerd en betrokken was bij de vorming van seminaristen, was zelf afkomstig uit het bisdom Bouar. Omdat hij tevens provinciaal overste van zijn orde was in Tsjaad, keerde hij na de vorming snel terug naar zijn gemeenschap. Toen hij tijdens zijn terugreis de nacht wilde doorbrengen in de plaats Ngaoundere, in Kameroen, staken nog onbekende aanvallers hem neer.

Vrienden en collega’s beschrijven de pater als een fijn en veelzijdig persoon met een ‘diepe ziel’ en een grote liefde voor de Kerk en in het bijzonder het priesterschap. Als songwriter en dichter had hij een geweldige manier van omgaan met jongeren, aan wie hij de boodschap van het Evangelie bracht. Eerder was hij verantwoordelijk voor het katholieke radiostation in Bouar. In Tsjaad, was hij naast zijn andere activiteiten, hoofd van een cultureel museum van de etnische Mboum. In hun necrologie voor hem schreven de paters Kapucijnen: “Door hem in de nacht van 19 maart te doden, wist de laffe hand van zijn moordenaar niets van de schoonheid en elegantie van broeder Toussaint, deze priester die zo rijk was aan de fijne eigenschappen van de Evangelie en de schoonheid van de priesterlijke orde.” Zo kwam het dat de woorden die pater Toussaint tijdens deze bijeenkomst van priesters had gesproken, een blijvende erfenis zijn geworden.

Wilt u het werk van de Kerk in de Centraal Afrikaanse Republiek blijven steunen? Maak dan uw gift over via onze website of doneer onder vermelding van code: 142-01-79. Uw gift gaat naar dit project of soortgelijke projecten in de regio.