Pater Pierluigi Maccalli na twee jaar vrij

vrijdag, 09 oktober 2020
Nieuws
Twee jaar na zijn ontvoering zijn in Mali de Italiaanse pater Pierluigi Maccalli en medegevangene Nicola Chiacchio vrijgelaten. Maccalli  werd op 17 september 2018 ontvoerd in Niger. Chiacchio bezocht het land als toerist. De twee landgenoten keren terug naar Italië. Kerk in Nood (ACN) is blijven vragen om aandacht voor de ontvoerde pater.
20200408 Niger-Pater-Pierluigi-Maccalli

Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte en minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio zijn de twee vrij dankzij het goede werk van de Italiaanse inlichtingendienst en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoe de twee exact zijn vrijgekomen, is nog niet bekendgemaakt. Ook werden een Franse gijzelaar, Sophie Pétronin en Soumalia Cissé, een hoge Malinese overheidsfunctionaris die in handen was van de vermeende jihadisten, vrijgelaten. Petronin (75) was de laatste Franse staatsburger in handen van ontvoerders: ze werd op 24 december 2016 ontvoerd door een gewapende groep in Gao, in het noorden van Mali, waar ze een kinderopvangorganisatie leidde. Soumalia Cissé werd op 25 maart ontvoerd toen ze campagne voerde voor de parlementsverkiezingen in de regio Timboektoe, in het noordwesten van het land. Alle gijzelaars werden waarschijnlijk vastgehouden door islamitische groeperingen die banden hebben met Al Qaida in de islamitische Maghreb (Aqmi).

Zuster Gloria
“Duizenden weldoeners van Kerk in Nood over de hele wereld hebben gebeden voor de vrijlating van pater Pier Luigi Maccalli en hebben zich op de hoogte gesteld van zijn lot. Ons kantoor in Italië heeft ook verschillende acties geïnitieerd om ervoor te zorgen dat deze missionaris niet wordt vergeten in zijn geboorteland Italië”, zegt Thomas Heine-Geldern, uitvoerend voorzitter van ACN. “Het nieuws van de vrijlating van de gijzelaars geeft ons hoop dat de Colombiaanse non Gloria Narvaez Argoti er ook bij zal zijn. Helaas hebben we daar nog geen bevestiging van gekregen”, legt Heine-Geldern uit. “Naast de grote vreugde over de bevrijding van pater Maccalli blijven we ons zorgen maken over deze moedige religieuze zuster, die meer dan drie jaar en acht maanden geleden door jihadistische groeperingen in Mali werd ontvoerd. We verliezen de hoop niet,” zei hij.

Het laatste nieuws over Zuster Gloria komt uit een video van september 2018, waarin ook de Franse Sophie Petronin te zien is, die vandaag (vrijdag 9 oktober) in Frankrijk aankomt en bekend staat als de “laatste Franse gijzelaar ter wereld”. De vrijlating van de 75-jarige humanitaire hulpverlener had de hoop gewekt dat zuster Gloria ook tot de bevrijde gijzelaars zou behoren. In de video van 2018 zei zuster Gloria ook dat ze “elke dag haar koffers pakt” terwijl ze wacht op haar vrijlating. Sindsdien is er geen nieuw spoor meer van haar.

Judas
Twee weken geleden nog schreef pater Mauro Armanino een medepater van Maccalli en priester van de Sociëteit voor Afrikaanse Missies, over de afgelopen tijd. “Het was nacht toen ze je meenamen en sindsdien zijn er twee jaren van duisternis voorbij gegaan, alleen onderbroken door een korte videoboodschap op 24 maart, het eerste en voorlopig enige teken van leven. Er zijn getuigenissen, verhalen, hypotheses, onderzoeken en misschien onderhandelingen geweest, we weten weinig over dit alles.” Over de ontvoering zelf schreef hij het volgende: “Je bracht altijd nieuws uit de diepte, van de arme boeren en van de kleine en kwetsbare hoop die u met ons probeerde te delen door middel van projecten van zorgvuldig integraal humanisme. Je sliep in die kamer voor de laatste nacht voordat je naar je gebied vertrok en samen met enkele vrienden dineerden we in Niamey. Misschien was er ook een Judas onder hen. Er is altijd wel ergens iemand die vrienden verraadt, die waarschijnlijk, al dan niet bewust, de ontvoerders informeerde over je terugkeer en je avondgewoontes. Het was nacht en degenen die je later ontvoerden wisten dat je je slaapkamerdeur niet meteen dicht deed. Mensen kwamen op zoek naar medicijnen voor noodgevallen die, in een afgelegen dorp en zonder sociale voorzieningen, altijd ontbreken. Ze wisten dat er een licht was en een deur die nu met een glimlach van hoop openging”.

Angst aanjagen
Volgens pater Armanino is een mogelijk motief voor de ontvoering, afgezien van de mogelijke vraag naar losgeld, de wens om de christelijke gemeenschap angst aan te jagen in een van de zeer kleine gebieden van Niger waar Christenen in de meerderheid zijn. “Het feit dat ze nu voor de eerste keer een katholieke priester hebben aangevallen, laat zien dat er geen grenzen meer zijn aan hun geweld.” In zijn brief beloofde pater Armanino te blijven bidden voor zijn confrater en diens missie in Bomoanga, “dat niet eens te vinden is in de meest detailleerde Google map. De laatste of bijna laatste van kleine dorpen die geen andere toekomst hebben dan wat hij en de christelijke gemeenschap proberen te bieden: een middelbare school, een internaat en vooral de noodzaak om redenen te bieden om waardig te blijven leven.”

Lange ontvoering voorspeld
Opmerkelijk is dat pater Armanino in september 2018 al aangaf te vrezen dat de ontvoering wel eens lang kon duren. “De groep die Pierluigi ontvoerde, was maar klein. Als ze er echter in slagen Mali te bereiken, wordt de situatie veel erger voor onze medepater. Er zijn daar veel andere leden van de Fulani-gemeenschap die de ontvoerders zullen steunen”, liet hij destijds weten aan Fides. “Het was immers in Mali dat de Colombiaanse religieuze zuster Gloria Cecilia Narvaez Argoti in februari 2017 werd ontvoerd en tot op vandaag gevangen wordt gehouden. Dus zijn we bang dat de ontvoering van Padre Pierluigi ook zo lang zal duren.” Na twee jaar zijn die onzekerheid en de ontvoering zelf eindelijk ten einde.

In het laatste rapport over godsdienstvrijheid in de wereld, gepubliceerd door de Kerk in Nood en dat betrekking heeft op de periode juni 2016 tot juni 2018, staat dat de veiligheidssituatie in Mali “zeer onstabiel blijft” en dat “verschillende islamitische terroristische groeperingen, zoals de zelfverklaarde Islamitische Staat of Al-Qaeda in de Maghreb (AQIM), hun invloed in het land kenbaar hebben gemaakt. “In het verslag wordt benadrukt dat de kwetsbare veiligheidssituatie in het land problemen veroorzaakt voor religieuze minderheden, die vanwege hun geringe aantal tot de meest kwetsbare groepen in de samenleving behoren”, aldus Heine-Geldern.

Bronnen: Kerk in Nood, Fides