Zes jaar na de misdaad onderzoekt het Vaticaan de zaak voor zijn zaligverklaring. De kerk van Saint Stephen, in Saint-Étienne-du-Rouvray, in Normandië, is inmiddels een bedevaartsoord geworden. “Gelovigen komen in groepen of alleen naar de kerk of naar het graf van pater Hamel”, vertelt pr. Paul Vigouroux, priester in het bisdom Rouen. De devotie komt voort uit de aantrekkingskracht van de persoonlijkheid van de eenvoudige priester, die hield van zijn dagelijks leven.
Wonderen en genezingen
Daarnaast zijn er al diverse wonderen en genezingen toegeschreven aan de gemartelde Franse priester, legt de postulator uit. “Een voorbeeld is een persoon die stelt genezen te zijn nadat hij zijn verlamde handen op het graf van pater Hamel had gelegd. We hebben de papieren van zijn arts. Er zijn zeker bovennatuurlijke elementen die ons hebben aangemoedigd om ons werk voort te zetten.”
Pater Hamel werd meerdere malen gestoken voordat hij stierf. Na het misdrijf is het bisdom met een onderzoek begonnen, waarbij documenten en getuigenissen werden verzameld om de feiten te achterhalen. Toen deze fase van het werk was afgerond, werd het dossier naar Rome gestuurd, dat een decreet heeft gepubliceerd waarin staat dat de juiste procedure is gevolgd en dat de zaak wordt bestudeerd. “De Kerk neemt er graag de tijd voor”, aldus pr. Vigouroux.
Tijdens een Votiefmis voor de Franse priester, die op 14 september 2016 door de paus werd opgedragen, zei Franciscus “Vandaag de dag zijn er in de Kerk meer christelijke martelaren dan in de begintijd. Christenen worden vermoord, gemarteld, gevangengezet en afgeslacht, omdat zij weigeren Jezus Christus te verloochenen. In deze geschiedenis komen we bij onze pater Jacques: hij maakt deel uit van deze keten van martelaren.”
Jacques Hamel werd op 30 november 1930 geboren in Darnétal, in de industriële buitenwijken van Rouen, Normandië. Hij was 58 jaar priester geweest toen hij werd vermoord. Hij heeft zijn leven gewijd aan het dienen van anderen, het vieren van huwelijken, doopsels en het begeleiden van zieken. Hij was actief in de oecumenische en interreligieuze dialoog, ook met de moslim- en de joodse gemeenschap, die hij vaak bezocht.
De postulator van zijn zaak legt uit dat een van de belangrijkste boodschappen van het leven van pater Hamel eenvoud en authenticiteit is. “Hij probeerde niet in het middelpunt van de belangstelling te staan, noch wilde hij beroemd zijn. Toch zou hij de eerste priester worden die in de XXI eeuw in West-Europa door moslimextremisten werd gemarteld.”
Foto: Marc-Antoine Mouterde