Geef aan mensen in Oekraïne via de actiepagina van Kerk in Nood
“De eerste vluchtelingen kwamen aan op de tweede dag van de oorlog, op vrijdag. Zestig mensen, waaronder 35 kinderen, volgden van vrijdag tot zondag,” vertelt de pastoor van de Johannes Paulus II-parochie in Lviv. Na enkele data te hebben genoemd in termen van het begin van de oorlog, als “donderdag, de eerste dag van de oorlog” en “zaterdag, de derde dag van de oorlog”, valt de priester even stil. “De dagen lijken eindeloos voor mij, elke dag voelt als maanden.”
Drie dagen reistijd voor 80 kilometer
De mensen komen uit Kiev, Zhytomyr, Zaporizhzhia, Pershotravensk bij Mykolaiv, Kamianske, Kryvyj Rih en vele andere plaatsen. “Als ze aankomen, zijn ze uitgeput en doodsbang. De reis door Oekraïne duurt nu erg lang; de wegen zijn overvol en er zijn veel controleposten. Een gezin van acht dat vanavond ‘slechts’ aankwam uit de regio Mykolaiv (ongeveer 800 km verderop) was al drie dagen onderweg.”
Opvang in parochiehuis en centrum
Het parochiehuis heeft ‘officieel’ slechts één gastenkamer, maar de priester zegt dat ze alle mogelijke kamers beschikbaar stellen. Parochianen helpen door matrassen, beddengoed en voedsel te leveren. “Aangezien wij in ons Johannes Paulus II-centrum les geven aan kinderen met autisme, hebben drie gezinnen met autistische kinderen uit Kiev contact opgenomen met het centrum. Als God het wil, zullen ze hier bij ons komen wonen, zodat onze leraren met hen kunnen werken.”
De parochie helpt ook om verblijfplaatsen te organiseren voor mensen die de oorlog ontvluchten. “We hebben dekens en matrassen gedoneerd aan een parochiegemeenschap die hulp organiseert bij de grensovergang Shehyni/Medyka voor mensen die te voet reizen en wachten in de 37 kilometer lange rij bij de grens,” aldus de priester.
Geef aan mensen in Oekraïne via de actiepagina van Kerk in Nood
Controle vanwege saboteurs
De meesten reizen na één of twee dagen door naar de grens, sommigen naar Transkarpatië. “Ze weten dat ze nog twee dagen aan de grens zullen moeten wachten,” legt pastoor Grzegorz uit. De parochie omvat het zuidelijke deel van Lviv; de kerk zelf ligt aan de stadsgrens, langs een belangrijke weg naar het zuiden. “Reizen is moeilijk omdat er langs de wegen ‘controleposten’ zijn opgezet om chauffeurs en passagiers te controleren. Ze proberen de stad te beschermen tegen saboteurs,” legt hij uit aan Kerk in Nood.
“Oorlog verzwakt het geloof niet”
Minder mensen dan gewoonlijk woonden afgelopen week de Heilige Mis bij. De congregatie was een vijfde van haar normale omvang omdat velen hun huizen niet willen verlaten. Maar zelfs temidden van deze moeilijke situatie ervaart de geestelijke tekenen van eenheid in geloof. “Doopsgezinden en Pinkstergelovigen uit Kiev, Zhytomyr en Zaporizhzhia bleven van zaterdagavond tot zondagavond in het parochiehuis overnachten. Ze woonden allemaal de heilige Mis bij en deelden hun ervaringen met ons,” meldde hij. “Van wat ik heb gezien, verzwakt de oorlog het geloof niet – integendeel. Degenen die naar de Heilige Mis kwamen, onder wie meer dan twintig kinderen, bleven nog een tijdje en baden samen. God is er en helpt.”
Meehelpen?
Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Kerk in Nood internationaal een pakket van een miljoen euro noodhulp goedgekeurd. Thomas Heine-Geldern, uitvoerend voorzitter van de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) Internationaal, heeft toegezegd dat dit geld zal worden gebruikt om priesters en religieuzen te helpen die werken in parochies, weeshuizen en bejaardentehuizen, en allen die in het hele land vluchtelingen helpen.
Helpt u mee? Geef uw donatie via onze actiesite voor Oekraïne en help mensen in Oekraïne nu zij de steun van de Kerk het meest nodig hebben!