fbpx

Pastoor Bethlehem: "Christenen verlaten stad"

maandag, 09 juli 2018
Nieuws
“Christenen verdwijnen in dramatisch tempo uit de stad waar Jezus werd geboren”, aldus pr. Rami Asakrieh, pastoor van de kerk van Santa Caterina in Bethlehem.

De Franciscaanse pater slaat alarm over de terugloop van het aantal gedoopten dat naar de kerk van Santa Caterina komt, in de buurt van de Basiliek van de Geboorte. "Mijn parochie heeft serieuze problemen. Het aantal katholieke gezinnen in Bethlehem neemt af, waardoor onze parochie nog maar 1.479 Palestijnse gezinnen telt. Christenen vormen nu 17% van de bevolking van de stad, terwijl ze in het verleden 90% van de bevolking vormden.”

De duizelingwekkende achteruitgang van de christelijke aanwezigheid in Bethlehem is volgens pater Rami vooral verbonden aan de uittocht van jonge Christenen die naar andere landen emigreren. "Wij probeer de emigratie te stoppen door hulp te bieden in de vele noodsituaties. Maar door de huidige politieke en economische situatie van de stad – die omringd wordt door nederzettingen van Israëlische kolonisten – zien we het aantal gevallen van werkloze gelovigen, die depressief zijn en ‘verdrinken in schulden’ vermenigvuldigend.”

De priester hekelt de wereldwijde toename van groepen die profiteren van de naam Bethlehem, zonder dat zij enige vorm van hulp aan de Christenen van het Heilige Land verlenen. "Geen enkele gelovige van onze parochie ontvangt één cent van deze organisaties", besluit pater Rami. Kerk in Nood steunt al jaren de Katholieke Bethlehem University en biedt in de webwinkel producten aan die door Palestijnse Christenen worden vervaardigd, waardoor zij in eigen onderhoud kunnen voorzien.

Bron: Fides/Kerk in Nood