Papoea-Nieuw-Guinea: “Mensen lijden in de jungle”

zaterdag, 01 april 2023
Nieuws
“Papoea-Nieuw-Guinea is een verafgelegen en grotendeels vergeten land. Slechts drie provincies zijn over de weg met elkaar verbonden, de rest is geïsoleerd”, vertelt pater Martín Prado uit Argentinië, aan Kerk in Nood (ACN). De priester is dan ook dankbaar voor de terreinwagen waaraan Kerk in Nood heeft bijgedragen.
ACN-20230329-143455 Papoea Nieuw Guinea

Pater Prado was nog maar net gewijd en nog heel jong toen hij in Papoea-Nieuw-Guinea aankwam. Zijn bisdom, Vanimo, ligt in het afgelegen noordwesten van het land. “Je kunt Vanimo alleen per vliegtuig in- en uitgaan. De enige wegen die er zijn, zijn alleen begaanbaar voor vierwiel aangedreven voertuigen die door jungles kunnen rijden en rivieren en bergen kunnen oversteken. Telkens als ik reis, neem ik enkele jonge mannen mee om me te helpen mocht ik vast kom te zitten”, aldus de Argentijnse priester. De nieuwe 4X4 die hij gebruikt is gefinancierd door donateurs van Kerk in Nood (ACN) en “is mijn redding geweest”, legt hij uit.

Papoea is bedekt met regenwoud dat zeer goed bewaard is gebleven. De grote biodiversiteit is een schat voor de inheemse bevolking van Papoea-Nieuw-Guinea, die geleerd heeft er zorg voor te dragen en er haar voordeel mee te doen. Het gebrek aan begaanbare wegen maakt het echter moeilijk om het onderwijs te verbeteren, ontwikkeling te bevorderen en te evangeliseren. “Ik bezoek gemeenschappen die alleen te voet, per boot of per kano bereikbaar zijn”, zegt pater Prado. Dankzij zijn nieuwe voertuig kan hij nu veel meer mensen bereiken.

Er is nog veel te doen in het bisdom Vanimo. “De mensen lijden enorm in de jungle, ze hebben niets. Kinderen slapen op de grond, ze helpen hun moeders koken boven open vuur, baden in de rivier en lopen op blote voeten. In mijn parochie verkondig ik voor het eerst het Evangelie, doop ik mensen en vertel ik hen over Jezus Christus”, verklaarde de priester, die lid is van het Instituut van het Mensgeworden Woord, aan ACN.

Met deze “vrachtwagen”, zoals pater Prado hem gekscherend noemt, heeft hij de gemeenschap ook vele andere diensten kunnen verlenen. De 4X4 doet dienst als ambulance voor vrouwen die in het medisch centrum moeten bevallen en als lijkwagen om overledenen te vervoeren. Hij vervoert ook medicijnen voor de zieken en bouwmaterialen voor de bouw van twee kerken en huizen voor vier catechisten.

De parochie van pater Prado bevindt zich in de jungle, maar hij heeft ook de leiding over een onderwijsproject aan de kust van Vanimo, waar twee basisscholen zijn en een middelbare school die net wordt opgezet en plaats biedt aan 1000 leerlingen. Dit betekent dat de priester doorgaans zeven dagen in de jungle doorbrengt en zeven aan de kust. “Godzijdank heb ik een auto, maar er zijn priesters die hun gemeenschap maar één keer per jaar bezoeken. Ik ben zo blij met deze pick-up. Hij helpt me bij mijn werk en bij de evangelisatie. Het heeft mijn leven echt veranderd.”