Het Hooggerechtshof van Sindh in Karachi stond op 22 december toe dat Arzoo Raja zich weer bij haar familie voegde. Het 13-jarige meisje heet nu echter Arzoo Fatima en mag volgens de rechtbank niet veranderen van religie. “Toen we de indienster vroegen of ze zich uit vrije wil tot de Islam had bekeerd, antwoordde ze bevestigend”, aldus het vonnis. De rechtbank heeft daarop als voorwaarde voor vrijlating gesteld dat haar ouders Arzoo niet onder druk zetten om haar religie van de Islam te veranderen. Ook heeft de rechtbank haar ouders bevolen haar tot haar achttiende om de drie maanden voor de politie te brengen om te laten vaststellen of zij goed wordt behandeld.
De leeftijdsgrens voor het huwelijk is momenteel 16 jaar in alle Pakistaanse provincies, behalve in de zuidelijke provincie Sindh, waar dat 18 jaar is. Arzoo werd vorig jaar in Karachi ontvoerd, bekeerd tot de Islam en uitgehuwelijkt aan Azhar. Haar ouders zijn een ingewikkelde juridische strijd begonnen om de voogdij over haar te krijgen en om haar huwelijk nietig te laten verklaren, wat volgens hen een gedwongen kindhuwelijk en religieuze bekering was. Arzoo mag haar vermeende echtgenoot Ali Azhar niet ontmoeten. Tegen hem loopt een proces op grond van de Sindh Child Marriage Restraint Act en voor het delict van zina (overspel).
De Alliantie van Minderheden Pakistan heeft delen van de uitspraak van het Hooggerechtshof van Sindh bekritiseerd en stelt dat deze neerkomt op een beperking van het recht op bewegingsvrijheid van minderjarige meisjes, zoals bepaald in artikel 15 van de Grondwet. De organisatie heeft daarop aangekondigd naar het Hooggerechtshof te stappen.
Elk jaar worden er meer dan 1.000 christelijke, hindoeïstische en sikh-meisjes in Pakistan ontvoerd, verkracht en gedwongen bekeerd tot de Islam. De katholiek Kerk in Pakistan geeft families van ontvoerde meisjes als Maira juridische bijstand, regelt 'safe houses' en verzorgt cursussen om meisjes weerbaarder te maken. Helpt u mee, zodat niet nog meer meisjes en families de traumatische gebeurtenissen meemaken die Maira en haar familie zijn overkomen? Kijk wat u kunt doen op onze speciale actiepagina.
Foto: UCA News - Kamran Chaudury