Katholieken in Sri Lanka maken bezwaar tegen de promotie van een hoge wetshandhaver die schuldig is aan het niet stoppen van een antichristelijke terroristische aanslag in 2019. Daarbij kwamen 270 mensen om. Hij zou worden benoemd tot de hoogste wetshandhaver van het land.
Op 21 april 2019, paaszondag, werden drie kerken en drie luxehotels gebombardeerd in een reeks gecoördineerde aanslagen. Woordvoerders van ISIS claimden de bomaanslagen en meldden dat de doelwitten Christenen waren en burgers van landen die betrokken zijn bij de anti-ISIS-coalitie. Een presidentiële onderzoekscommissie concludeerde dat belangrijke functionarissen waarschuwingen van lokale en buitenlandse bronnen hadden genegeerd. Onder hen Nilantha Jayawardena, destijds werkzaam als senior adjunct-inspecteur-generaal van de Sri Lankaanse politie en tevens hoofd van de staatsinlichtingendienst.
Jayawardena zou drie weken van tevoren een waarschuwing van Indiase inlichtingenambtenaren ontvangen over een mogelijke aanslag, maar had hij nagelaten te handelen. Erger, hij zou gegevens over de bomaanslagen achteraf uit politiecomputers hebben gewist. De commissie heeft aanbevolen actie te ondernemen tegen Jayawardena op grond van de bepalingen van het Sri Lankaanse wetboek van strafrecht. In de nasleep van de bomaanslagen kreeg Jayawardena een andere functie en werd later opgeroepen als getuige in een rechtszaak tegen andere ambtenaren.
Volgens berichten in de media zal Jayawardena nu worden benoemd tot inspecteur-generaal van de politie, waardoor hij de hoogste wetshandhaver van het land wordt, na de minister van Openbare Orde en Veiligheid.
Pater Cyril Gamini, een woordvoerder van kardinaal Malcolm Ranjith van Colombo, de nationale hoofdstad, maakt bezwaar tegen de benoeming. “Wij veroordelen de stap om hem te benoemen tot inspecteur-generaal van de politie, ondanks zijn plichtsverzuim,” zei Gamini op 9 januari. “Dit is verraad aan alle Sri Lankanen die gerechtigheid zoeken. Dit is een daad van verraad tegen degenen die zijn omgekomen in het bloedbad en hun familieleden. Dit is een belediging voor katholieken en Christenen,” zei hij. “Wij eisen gerechtigheid. Wij roepen de mensen op zich bij ons aan te sluiten en deze sinistere zet te veroordelen. Wij verafschuwen deze poging om de waarheid te verbergen. Wij zijn fel gekant tegen deze belediging van katholieken en Christenen.”
Bronnen: Crux, Fides