fbpx

“Ook voor vluchtelingen blijft Kerstmis het Goede Nieuws”

dinsdag, 21 december 2021
Nieuws
Nu Kerstmis nadert, zijn wereldwijd meer dan 84 miljoen mensen gedwongen ontheemd. Dit jaar nam het aantal binnenlandse ontheemden het sterkst toe in Afrika, en Syrië bleef het land van waaruit het grootste aantal mensen gedwongen werd te vluchten. Helpt u deze Kerstmis vluchtelingen en binnenlandse ontheemden in Afrika en het Midden-Oosten?
ACN2021 Kerstmis Burkina Faso

Bartholomew Sawadago uit Burkina Faso vluchtte op een fiets nadat jihadisten zijn kerk hadden aangevallen tijdens de zondagsmis, waarbij de priester en vijf parochianen om het leven kwamen. Hij en zijn gezin vonden veiligheid op 195 km afstand, maar hebben nu geen fatsoenlijke huisvesting en voedsel. Het aantal binnenlandse ontheemden in het land is in december 2021 gestegen tot 1,4 miljoen. Lokale ACN-partners zorgen voor pastorale zorg, maaltijden en onderwijs voor de kinderen.

Vanwege de onveiligheid kunnen priesters, religieuze zusters en catechisten in de meeste parochies in Burkina Faso niet langer naar de dorpen in het land gaan om de Mis op te dragen en catechese te geven. Pastorale activiteiten zijn bijna volledig opgeschort. Dit maakt radio tot het voornaamste middel om met de bevolking te communiceren, vooral op het platteland.

Pater Victor Ouedraogo, directeur van het Diocesaan Communicatiecentrum van Notre Dame du Sahel in Ouahigouya: “Het is belangrijk boodschappen te verspreiden die de harten vrede kunnen brengen, gemeenschappen met elkaar kunnen verzoenen en de sociale cohesie kunnen bevorderen. De uitzendingen stellen Christenen en de hele bevolking in staat de oproep van religieuze leiders tot verdraagzaamheid en vreedzaam samenleven te horen. Het zal ook de katholieke gelovigen in staat stellen het evangelie en de kerkelijke leer te horen ondanks de moeilijke context.” De productie van radioprogramma’s is een ander concreet voorbeeld van de projecten die ACN heeft besloten te steunen met haar kerstcampagne.

Deze Kerstmis vragen we uw hulp voor vervolgde Christenen die op de vlucht zijn. Velen, zoals Bartholomew Sawadogo, verloren alles vanwege hun geloof. Samen met lokale partners, zoals Léonce Baii, kunt u families voorzien van pastorale zorg, eten en scholing. Helpt u mee? Klik dan hier om naar de speciale actiesite te gaan.