fbpx

Ontvoerde priester Congo vrijgelaten

maandag, 09 april 2018
Nieuws
Pr. Célestin Ngango, de parochiepriester van Karambi die op Paaszondag in het oosten van de Democratische Republiek Congo werd ontvoerd, is vrijgelaten.

De priester werd donderdag 5 april rond 3 uur ’s middags door enkele dorpsbewoners uit Bunyangula, op 2 km van de stad Rutshuru, gevonden, waar de ontvoerders hem geblinddoekt hadden achtergelaten. Volgens een verklaring van de Nationale Bisschoppelijke Conferentie van Congo (CENCO) "is de vrijgelaten priester niet mishandeld en lijkt hij in goede gezondheid te verkeren."

Mgr. Théophile Kaboy Ruboneka, bisschop van Goma, meldde eerder dat de ontvoerders via de mobiele telefoon van de priester contact hadden opgenomen met de parochie van Don Ngango . Daarin eisten zij aanvankelijk een ​​losgeld van $ 500.000, later teruggebracht naar $ 50.000. Parochianen zijn daarop samen het bos ingegaan om te proberen hun priester te vinden, maar waren onsuccesvol. Volgens de lokale autoriteiten werd de priester door de criminelen vrijgelaten als gevolg van de sterke druk van bewoners uit het gebied.

De Belgische krant Het Belang van Limburg meldt dat volgens de vicaris-generaal van het bisdom van Goma de vrijlating geschiedde na betaling van losgeld. Hoeveel is betaald, werd echter niet meegedeeld. De krant meldt ook dat er een golf van kindapping in de regio is die aan drie burgers het leven heeft gekost. Daarnaast zou zondag een andere gegijzelde zijn vrijgelaten en worden vijf gegijzelden nog steeds vermist. 

Bron: Fides, Belang van Limburg