“Er zijn hier nog steeds zo’n 9.000 christenen in drie verschillende dorpen. We verkeren voortdurend in gevaar,” vertelt zuster Maya El Beaino van de Zusters van de Heilige Harten van Jezus en Maria. “Er is geen ziekenhuis in de buurt, geen Rode Kruis en we hebben maar drie uur elektriciteit per dag. Dat betekent: geen internet, geen water!”
Explosies op de achtergrond
De afgelopen maanden heeft de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) steun voor medische hulp geboden aan 1200 mensen die ondanks het gevaar in Ain Ebel zijn gebleven. Ook heeft de organisatie voedselpakketten verstrekt aan duizenden behoeftige gezinnen in het zuiden van Libanon.
Tijdens het telefoongesprek met Kerk in Nood waren op de achtergrond explosies te horen. “De laatste twee weken zijn ze sterk toegenomen,” zei zuster Maya. Ondanks het gevaar is ze alleen in haar klooster gebleven om de lokale bevolking bij te staan.
Bang huis te verliezen
In Rmeich zijn nog twee andere religieuze gemeenschappen aanwezig. Hun aanwezigheid is een troost voor degenen die ondanks de bombardementen in hun thuisgebied wilden blijven. “Iedereen heeft het over de mensen die gevlucht zijn vanwege de aanvallen, maar niemand heeft het over de vele christenen die zijn gebleven, omdat ze bang zijn hun huis voor altijd te verliezen,” zegt de religieuze zuster.
“Het is waar dat velen de regio hebben verlaten aan het begin van de Gaza-oorlog in oktober 2023, maar veel families zijn teruggekeerd naar hun huizen, omdat het leven in Beiroet te duur was en velen de scheiding van hun vaders niet konden verdragen die alleen waren achtergebleven in het zuiden.”
Angst uit onveiligheid
Het Sint-Jozefklooster runt de enige katholieke school in de regio en geeft les aan kinderen uit 32 omliggende dorpen. Vanwege het aanhoudende geweld moest het onderwijs echter worden onderbroken. “We zagen hoe Israël twee scholen in Gaza aanviel. De kinderen waren hier niet veilig”, zegt zuster Maya, die hoofd van de school is.
“De situatie is gewoon verschrikkelijk. De mensen dragen nog steeds trauma’s met zich mee van de oorlog in 2006 en er is een grote angst dat bruggen en wegen opnieuw gebombardeerd zullen worden – zeker nu er gesproken wordt over een grondinvasie.”
Gebedsdag op 7 oktober
Kerk in Nood roept dringend op tot gebed voor de mensen in Zuid-Libanon, voor de slachtoffers van de oorlog en de vluchtelingen, en voor een einde aan het geweld. “Ik wil onze vrienden en weldoeners over de hele wereld oproepen om deel te nemen aan een dag van gebed, vasten en boetedoening op maandag 7 oktober 2024, die kardinaal Pierbattista Pizzaballa, de Latijnse patriarch van Jeruzalem, heeft aangekondigd om de eerste verjaardag van dit hartverscheurende conflict te markeren. We vragen dat de ‘God van alle troost’ onze gebeden verhoort,” aldus Regina Lynch, uitvoerend voorzitter van Kerk in Nood (ACN), “Dat Zijn liefde en mededogen de harten van de strijdende partijen mag raken, om hen te inspireren vreedzame oplossingen te vinden, zodat gerechtigheid en verzoening kunnen heersen in het hele Heilige Land en daarbuiten.”