“Oekraïense gezinnen willen niet langer verdeeld zijn”

donderdag, 20 april 2023
Nieuws
Magda Kaczmarek werkt al 32 jaar bij Kerk in Nood (ACN) en is hoofd van projecten in Oekraïne, Wit-Rusland, Bulgarije en de Balkanlanden. In deze landen vormen katholieken meestal een minderheid. Zij is onlangs teruggekeerd van een reis naar Oekraïne en spreekt in dit interview over wat zij aantrof en wat de behoeften van het Oekraïense volk op dit moment zijn.
ACN-20230417-144342 Oekraïne Kazmarek

Hoe vaak heeft u Oekraïne bezocht sinds de Russische inval in 2022? Is het makkelijk om het land binnen te komen en te reizen?
Dit was mijn derde bezoek sinds de volledige Russische invasie. Oekraïne is alleen bereikbaar per trein, bus of auto. In ons geval vlogen we naar Polen en staken we met de auto de grens over. Dit keer konden we naar Kiev reizen en naar naburige plaatsen zoals Irpin en Brovary, gebieden die eerder door Russische troepen werden bezet en verwoest.

Wat waren uw gedachten bij het zien van deze door de oorlog getekende gebieden?
Ik bleef me afvragen waarom de Oekraïners door hun buren worden gedood. Waarom hun leven voor altijd vernietigen? In april 2022 zagen we duizenden vluchtelingen in het westen van Oekraïne, waarvan 80% vrouwen met kinderen, ouderen en zieken, die probeerden het land te verlaten of te overleven in de seminaries, kloosters en parochiehuizen die hun deuren voor hen openden. Zij waren in afwachting van het einde van de oorlog. Vandaag zijn er minder vluchtelingen in het westen, maar meer in Centraal-Oekraïne. Vijftien miljoen mensen hebben Oost-Oekraïne verlaten, zeven miljoen van hen zijn in Polen of West-Europa, een miljoen zijn naar Rusland gegaan, en zeven miljoen leven ontheemd in West- of Centraal-Oekraïne.

Hoe is de stemming? Zijn de mensen hoopvol dat het snel beter zal gaan?
Het is heel moeilijk te zeggen wat er nu gaat gebeuren. Het einde van de oorlog is niet te voorzien, dus niemand kan deze vraag beantwoorden. De mensen wensen alleen maar vrede, en de Kerk bidt voortdurend met hen om vrijheid; gezinnen willen samenleven en niet verdeeld zijn; kinderen willen hun vaders terug, bij hun vrienden zijn en met hen spelen, en niet in angst leven, ver weg van hun huizen. Hun leven is voorgoed veranderd en zal nooit meer hetzelfde zijn.

Wat is het moeilijkste voor Oekraïense mensen, vooral voor katholieken?
In deze situatie kunnen we geen onderscheid maken tussen katholieken, orthodoxen of anderszins. De hele samenleving lijdt. Miljoenen mensen hebben hun middelen van bestaan verloren en hebben hun huis moeten verlaten. Hun wereld is ingestort, ze hebben geen werk. Mensen helpen in deze situatie is een werk van barmhartigheid en een grote uitdaging voor de plaatselijke katholieke kerken.

Welke rol speelt Kerk in Nood (ACN) momenteel in Oekraïne?
Paus Franciscus blijft oproepen om te bidden voor vrede. Als pontificale stichting luisteren we naar de paus en delen we zijn bezorgdheid en zijn oproepen om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze verschrikkelijke oorlog.  Gelukkig zijn onze weldoeners nog steeds zeer gul en begrijpen zij wie er lijden en in pijn leven. Zij beseffen dat de plaatselijke katholieke kerken iedereen helpen die aan hun deur komt, op zoek naar voedsel of onderdak. We kunnen hen verzekeren dat onze zusters en broeders in het geloof elke dag bidden voor de weldoeners en hun families!

Kerk in Nood (ACN) biedt ook hulp in Oost-Oekraïne. Bent u daarheen gereisd? En is het gemakkelijk om informatie te krijgen?
Het is belangrijk voor ons om daarheen te gaan, om de situatie ter plaatse te zien, maar het is erg gevaarlijk om naar de moeilijkste regio’s in Oost-Oekraïne te reizen. We hebben echter contact met de priesters, zusters en bisschoppen die daar wonen. Zij vertellen ons over de omstandigheden en hoe zij elke dag proberen te leven alsof het hun laatste is.

Hoe is de sfeer in de katholieke kerk in Oekraïne tijdens Pasen?
Dit is het tweede Pasen in deze vreselijke oorlog en opnieuw beleeft Oekraïne een kruisweg, waarbij zoveel onschuldige mensen sterven en lijden. Maar we hebben hoop dat er uiteindelijk overwinning zal zijn door de opstanding.

Wat zijn de prioriteiten van ACN voor de toekomst?
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat we niet moe worden om te helpen, en dat we priesters en religieuzen blijven steunen, zodat ze kunnen overleven en hun pastorale werk kunnen voortzetten, het Evangelie verkondigen en de mensen die God zoeken evangeliseren. De grootste uitdaging voor de plaatselijke Kerk is echter het helen van de wonden in de ziel van zoveel mensen, vooral kinderen. Rehabilitatie is een grote uitdaging, evenals de psychologische vorming van priesters of zusters in verband met pastorale zorg. Volgens aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk, hoofd van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk, heeft 80% van de bevolking dit soort hulp nodig. Kerk in Nood (ACN) staat klaar om hen hierin te ondersteunen.  Stop daarom niet met bidden voor vrede in Oekraïne en vergeet niet degenen die afhankelijk zijn van uw vrijgevigheid.

Foto: Ismael Martinez Sanchez