In zijn homilie benadrukte aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk, het hoofd van de grootste van de Oosters-katholieke Kerken in gemeenschap met Rome, het belang van het geloof ten overstaan van alle tragedie en wanhoop. “Christus is onze hoop, zijn woorden en liefde zijn onze hoop. Zijn dood en opstanding zijn onze hoop. Hoop is wat we allemaal nodig hebben – elke menselijke ziel die door de uitdagingen en momenten van wanhoop van het leven navigeert. Ieder van ons die geconfronteerd wordt met onze eigen zondigheid. We hebben allemaal hoop nodig! Hoop is waar de harten van mijn volk naar verlangen.”
De Eucharistieviering op 10 maart werd voorgegaan door kardinaal Timothy Dolan van New York. Hij sprak zijn dankbaarheid uit voor de traditie van deze Mis voor vervolgde christenen, gecoördineerd door Kerk in Nood. De organisatie besteedt dit jaar speciaal aandacht aan Oekraïne als onderdeel van haar Vastenactie voor 2024. De kardinaal beschreef het als “een prachtig initiatief dat broodnodige steun biedt aan lijdende christenen over de hele wereld. We komen op een speciale manier samen om te bidden voor hen die lijden voor hun geloof.”
Regina Lynch, de uitvoerend president van Kerk in Nood (ACN) International, legde voor de Mis uit dat de steun van kerk in Nood aan de vervolgde Kerk nog steeds van vitaal belang is: “De vervolgers zijn veranderd, maar in deze eeuw hebben we nog steeds te maken met vervolging.”
Na de viering overhandigde aartsbisschop Shevchuk aan kardinaal Dolan en Regina Lynch ingelijste granaatscherven van een drone die zijn woning in Kiev als doelwit had. Dit symbolische gebaar was bedoeld om de tegenspoed aan te tonen waarmee christenen te maken hebben. De aartsbisschop schonk daarnaast een traditioneel Oekraïens paasei als symbool van hoop, om aan te tonen dat ondanks de tegenspoed in de wereld, christenen gedragen worden door hun geloof.
De permanente waarnemer van de Heilige Stoel bij de VN, aartsbisschop Gabriele Caccia, was ook aanwezig bij de Mis, om de solidariteit van de wereldwijde katholieke kerk te tonen ter ondersteuning van de vervolgde kerk.
Kerk in Nood (ACN) steunt de katholieke Kerk in Oekraïne al jaren. Sinds de grootschalige Russische invasie in februari 2022 heeft ACN meer dan 15 miljoen euro steun verleend via meer dan 600 projecten in Oekraïne. Tijdens zijn homilie bedankte majoor-aartsbisschop Shevchuk onder andere Kerk in Nood voor hun steun aan de Oekraïense Kerk, die al tientallen jaren duurt: “Veel van onze bisschoppen en de meeste van onze priesters werden gesteund door studiebeurzen van uw donoren. Ik was zelf één van die gelukkige studenten! Kerk in Nood is al drie generaties lang bijzonder vrijgevig voor de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk. Wij danken u voor uw gebed, uw steun en uw hulp. Door Gods genade houden we stand. Dank aan God en aan u.”