fbpx

Oegandese Kerk rouwt na ‘verdachte’ dood aartsbisschop

woensdag, 07 april 2021
Nieuws
De katholieke gemeenschap in Oeganda rouwt om de dood van aartsbisschop Cyprianus Kizito Lwanga van Kampala. Hij werd op paaszaterdag dood aangetroffen in zijn kamer. De dag ervoor had hij nog felle kritiek geuit op de regering, die speculaties over een mogelijke vergiftiging tegenspreekt.
Cyprianus Kizito Lwanga Oeganda

De aartsbisschop stond bekend als een fel verdediger van de rechten van de armen en de onderdrukten. Zo veroordeelde hij begin dit jaar de corruptie, ontvoeringen, verdwijningen en moorden naar aanleiding van de verkiezingen in januari. Op Goede Vrijdag klaagde hij tijdens een oecumenische kruisweg in de Anglicaanse St. Pauluskathedraal nog de onopgehelderde verdwijning van vooral jonge mannen aan.

Mgr. Lwanga lag meermaals in conflict met de regering over de optredens van politie en leger. Op Twitter liet de Oegandese president Yoweri Museveni weten dat hij met groot verdriet het overlijden van aartsbisschop Lwanga heeft vernomen. Hij spreekt zijn medeleven uit met de katholieke Kerk in zijn land.

De dood van de 68-jarige aartsbisschop werd bekendgemaakt door bisschop Joseph Antony Zziwa, voorzitter van de Bisschoppenconferentie van Oeganda. Volgens een medisch team zou hij zijn gestorven aan een hartaanval. Hij wordt donderdag begraven.

Bronnen: AMECEA, Kerknet, Nederlands Dagblad