fbpx

Niger: Jihadisten vallen Christenen aan

maandag, 05 juli 2021
Nieuws
Van bronnen uit Niger heeft de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) nieuws ontvangen van een jihadistische aanslag op Fantio en Dolbel, twee steden in de regio Tillabéri. Overlevenden zijn gevlucht naar de Dori-regio in Burkina Faso, zo heeft de stichting vernomen. Het gaat om een groep vrouwen met kleine kinderen en baby's.
ACN-20200310-98300 Niger vluchtelingen

Volgens getuigen van de aanslagen in het zuidwesten van Niger hebben de terroristen bij beide aanvallen veel mannen gedood. Christenen waren duidelijk doelwit. Zo hebben de jihadisten in Fantio een Mariabeeld omvergegooid en liturgische boeken en muziekinstrumenten in brand gestoken. Daarna hebben zij het Heilig Sacrament ontheiligd door de heilige hosties op de grond uit te spreiden en tenslotte de kerk in brand te steken.

Het is de derde parochie in dit deel van Niger die in korte tijd door de inwoners is verlaten ten gevolge van aanslagen en invallen door extremistische groepen. Overlevenden van de aanslagen vluchten naar Niamey, zoeken hun toevlucht in de buurparochie van Téra of steken de grens over naar het Bisdom van Dori in Burkina Faso.

Islamistische terreurgroepen begonnen hun bereik in Burkina Faso en Niger in 2015 uit te breiden. Volgens het rapport Vrijheid van Godsdienst Wereldwijd 2021 van Kerk in Nood is het gebied een van de hotspots voor militant jihadisme in Afrika geworden. Het aantal binnenlandse ontheemden in Burkina Faso is door de aanslagen inmiddels gegroeid tot ongeveer een miljoen.

Kerk in Nood steunt de katholieke Kerk in Burkina Faso om slachtoffers van extremistisch geweld te helpen om terug te keren naar het normale leven. De organisatie steunt onder meer programma’s voor traumazorg, noodhulp en wederopbouw.