Nieuw risico op genocide Christenen in Midden-Oosten

vrijdag, 20 december 2019
Nieuws
Christenen in het Midden-Oosten lopen direct risico op een tweede genocide die dreigt hen weg te vagen uit de landen van de Bijbel volgens een expert die al bijna tien jaar noodhulp in de regio coördineert.
Lib-ACN DSC 0201

Priester Andrzej Halemba, hoofd van Midden-Oostenprojecten bij Kerk in Nood (ACN), stelt dat het voortbestaan van Christenen bedreigd wordt in landen zoals Irak en Syrië, waar ze sinds de tijd van de eerste apostelen hebben geleefd. “Ik kan me geen Midden-Oosten voorstellen zonder Christenen. Maar de dreiging is reëel. Daesh (ISIS) wil de Christenen uitroeien. En diezelfde genocidale mentaliteit leeft ook bij Al-Nusra en andere groepen. Als Christenen bij elkaar kunnen blijven en elkaar helpen, kunnen ze in het Midden-Oosten oeverleven. Als ze dat niet doen, kan het zo gaan als in Turkije na de verschrikkelijke genocide in 1915.”

Volgens pr. Halemba zou de uitroeiing van het christendom tragisch zijn vanuit zowel een religieus pluralistisch oogpunt als vanwege de rol van Christenen als bruggenbouwers in conflictgebieden. “Christenen vormen de ziel van het land. Zij spelen een zeer belangrijke rol in samenlevingen in het Midden-Oosten. Zij zijn de vredestichters: ze bouwen aan vrede en aan vreedzame co-existentie en aan samenwerking voor het welzijn van het land.”

In 2003 waren er 1,5 miljoen christenen in Irak, nu zijn er minder dan 250.000 – volgens sommige rapporten zelfs maar 120.000. In Syrië is hun aantal teruggelopen van 1,5 miljoen Christenen in 2011 naar 500.000 vandaag de dag. Volgens pr. Halemba moeten alle Christenen samenwerken om hun overleving in de regio te verzekeren. “Gezinnen die samen bidden, blijven samen. We moeten allemaal werken voor het welzijn van iedereen. Kerk in Nood helpt alle christenen – niet alleen de Katholieken. Christenen moeten bij elkaar blijven, dit is het verlangen van Jezus Christus. Hij wilde eenheid onder zijn aanhangers.”

In Irak en Syrië heeft Kerk in Nood honderden projecten ondersteund om de Christenen die in hun thuisland willen blijven te helpen. Naast voedselpakketten, water en melk voor kinderen, richt de organisatie zich ook op studiebeurzen en de wederopbouw van huizen en kerken. Dit jaar heeft het goede doel 147 projecten in Syrië goedgekeurd. In 2018 ondersteunde Kerk in Nood 40 projecten in Irak. Pr. Halemba: “Kerk in Nood probeert altijd met beide handen Christenen en anderen in nood te helpen. In de ene hand hebben we brood om de mensen te voeden, en aan de andere kant hebben we de Bijbel. We bieden materiële hulp en geestelijke hulp in de vorm van het Woord van God.”