fbpx

Nangololo-missie Mozambique volledig verwoest

maandag, 18 januari 2021
Nieuws
"Alles is vernietigd”, vertelt de Braziliaanse missionaris priester Edegard Silva tegenover Fides over de schade die is aangericht in de Nangololo-missie in het noorden van Mozambique door terroristen van de lokale tak van Islamitische Staat.
Mozambique - Terrorist attacks March 2020

De missiepost in het district Muidumbe in de provincie Cabo Delgado werd op 30 oktober door de militanten aangevallen, bezet en verwoest. “De hele bevolking is gevlucht in de bush. We hebben onze toevlucht gezocht in Pemba”. In deze periode bleef het hele gebied onder controle van de opstandelingen tot ze op 19 november de katholieke missie verlieten. Pas toen was het mogelijk om na te gaan wat er was gebeurd.

Onderweg naar de missie werden ook de bloedbaden onder de inheemse bevolking zichtbaar. Pater Silva: “Er zijn veel lichamen gevonden en ook plaatsen waar slachtpartijen hebben plaatsgevonden zijn blootgelegd. De terroristen zijn enorm gewelddadig. Er zijn mensen onthoofd en geëxecuteerd, huizen zijn afgebrand en vernietigd”, meldt pater Silva. Ook de missiepost zelf is getroffen. “Alles is vernietigd. Het huis waarin we woonden, is in de as gelegd. Alle uitrusting is verbrand, het parochiehuis is vernield, de gemeenschapsradio is in brand gestoken en het huis van de zusters is vernield.”

De priester vraagt dan ook om “internationale solidariteit” om de 500.000 vluchtelingen van voedsel, medicijnen, water, tenten en dekzeilen te voorzien. “Mensen kunnen hun familie niet vinden. Er wordt gesproken over veel slachtpartijen en minstens 500.000 ontheemden. De humanitaire situatie wordt verergerd door een cholera-epidemie en Covid-19.”

De opstandelingen die dood en verderf zaaien in het noorden van Mozambique zijn sinds 2019 verbonden met Islamitische Staat. Ze verwerpen de bestaande seculiere samenleving en willen een kalifaat oprichten waarin iedereen onderworpen is aan de islamitische sharia.

Bron: Fides