Myanmar: “Het moorden moet onmiddellijk ophouden”

dinsdag, 16 maart 2021
Nieuws
Op de bloedigste dag sinds het begin van de staatsgreep in Myanmar heeft kardinaal Charles Maung Bo, leider van de katholieken van het land, een nieuwe oproep gedaan tot vrede in de belegerde natie.

Een brief van kardinaal Bo waarin hij oproept tot beëindiging van het bloedvergieten werd op zondag 14 maart vrijgegeven. Op dezelfde dag werd gemeld dat zeker 50 mensen zijn gedood toen regeringstroepen het vuur openden op demonstranten. In zijn brief, die ook aan Kerk in Nood (ACN) werd gestuurd, schreef kardinaal Bo: “Wij dringen er bij alle partijen in Myanmar op aan om naar vrede te streven. De laatste weken hebben wij als natie grote uitdagingen doorstaan. Deze crisis zal niet door bloedvergieten worden opgelost. Zoek de vrede! Het moorden moet onmiddellijk ophouden. Er zijn al zovelen omgekomen.”

Volgens de Birmese Vereniging voor Bijstand aan Politieke Gevangenen zijn er minstens 126 mensen omgekomen sinds de militaire junta op 1 februari de macht greep. Afgelopen weekend werd in zes districten van Yangon de staat van beleg afgekondigd na brandstichting in fabrieken die in Chinese handen zijn. Veel mensen vermoeden dat China de militairen in de recente staatsgreep heeft gesteund. De meeste doden vielen eergisteren dan ook in Hlaing Tharyar en Shwepyitha, de districten in Yangon waar de fabrieken zich bevinden. In een tweet ontkende de Beweging Burgerlijke Ongehoorzaamheid, die de protesten heeft gecoördineerd, de verantwoordelijkheid voor de aanvallen. De beweging verklaarde dat de “terroristische junta volledig verantwoordelijk is voor het platbranden van Chinese fabrieken.”

Kardinaal Bo riep op tot het staken van alle geweld: “Het vergoten bloed is niet het bloed van een vijand. Het is het bloed van onze eigen zusters en broeders, onze eigen burgers. Wij zijn een natie van dromen. Onze jongeren hebben in hoop geleefd. Laat ons geen natie van zinloze teleurstelling worden. Stop alle moorden. Hou op met geweld. Verlaat het pad der wreedheden. Laat alle onschuldigen worden vrijgelaten. Zij zijn ons eigen volk.”

De brief benadrukt de solidariteit van de Paus met het gehele volk van Birma en maakt melding van de oproep door Kardinaal Pietro Parolin, de Staatssecretaris van het Vaticaan, die de Kerk heeft aangemoedigd om zich in te zetten voor de vrede. ”Gesterkt door het mandaat en de aanmoediging van het Vaticaan, zetten wij, de Katholieke Kerk, ons samen met alle mensen van goede wil in voor de taak om deze natie weer te zien opstaan in wederzijds begrip en vrede”, aldus Kardinaal Bo.