fbpx

Mozambique wacht met spanning op het bezoek van de Heilige Vader

dinsdag, 02 april 2019
Nieuws
Op woensdag 27 maart kondigde de persdienst van de Heilige Stoel aan dat de paus in september Mozambique zal bezoeken.
ACN-20140312-05969

Van 4 tot 10 september 2019 zal de paus het land bezoeken. Naast een bezoek aan dit land, dat onlangs werd getroffen door Cycloon Idai, zal de Heilige Vader ook een bezoek brengen aan de buurlanden Madagaskar en Mauritius.

De Kerk in Mozambique wacht met grote verwachting op het pauselijke bezoek. Bisschop Adriano Langa van het bisdom Inhambane in het zuiden van Mozambique, legde aan Kerk in Nood (ACN) uit dat de president van Mozambique in september 2018 een bezoek had gebracht aan het Vaticaan en paus Franciscus had uitgenodigd om zijn land te bezoeken, waarmee hij de uitnodiging bevestigde die de bisschoppen al eerder hadden gedaan. De paus had gezegd: "ja, als ik in goede gezondheid verkeer". Nu is zijn bezoek eindelijk bevestigd. Dit is het tweede pauselijke bezoek aan Mozambique, volgend op het historische bezoek van paus Johannes Paulus II in 1988.

De martelaren van Guiúa
Voor veel Mozambikanen is hun droom dat de pauselijke agenda een reis naar het catechetische centrum in Guiúa zal omvatten. Dit lijkt onwaarschijnlijk gezien het feit dat het in het diocees Inhambane ligt. Dit is ver verwijderd van de hoofdstad Maputo, de centrale focus van het bezoek van paus Franciscus. Dit catechese centrum vertelt de geschiedenis van het martelaarschap van meer dan 20 Mozambikaanse catechisten hier die het slachtoffer waren van een van de meest gewelddadige incidenten in de lange burgeroorlog. "De diocesane fase van het zaligverklaringsproces is zojuist in maart afgerond," legt bisschop Langa uit, en benadrukt dat Guiúa nu een bekend oriëntatiepunt is in het christelijke leven in het land. "Guiúa heeft een heiligdom gewijd aan Onze Lieve Vrouw Koningin der Martelaren, als een gedenkteken van deze dramatische gebeurtenis met betrekking tot het bloedbad van de catechisten, zodat het nu een bedevaartsoord is." Duizenden mensen komen elk jaar naar deze plek en demonstreren de enorme toewijding van het Mozambikaanse volk aan de Maagd Maria. "We vragen Maria om haar zonen in haar armen naar het altaar te dragen", vult de bisschop aan. Er wordt verwacht dat de Heilige Stoel binnenkort de catechisten van Guiúa zal erkennen als martelaren. "De verwachtingen zijn zeer hoog", zegt bisschop Langa.

"Hartelijk dank aan Kerk in Nood”
Ondanks de nasleep van de oorlog, het geweld en de natuurramp die het land recentelijk heeft verwoest, blijven Mozambique en de Kerk in dat land vitaliteit tonen. Het bisdom Inhambane is daar een goed voorbeeld van. “Op ons seminarie bloeien de roepingen. Voor de eerste keer sinds het opende, heeft het 30 toekomstige priesters. We hebben er nog nooit zo veel eerder gehad. Jammer genoeg was het huis waarin ze logeren eerder een parochiehuis en heeft het maar heel weinig kamers", legt de bisschop uit. De wens om de fysieke structuur van het seminarie in Inhambane te verbeteren is een van de redenen waarom hij het internationale hoofdkantoor bezocht. Dit is een concreet project dat nu werkelijkheid kan worden, dankzij de vrijgevigheid van de weldoeners van Kerk in Nood, een vrijgevigheid die bisschop Adriano in het verleden al heeft ervaren met een aantal andere verschillende hulpprojecten. "Ik ben gekomen om ‘veel dank’ te zeggen aan alle weldoeners die leven in deze stichting en die ons ook leven geven. Want in feite zijn er veel projecten die we hebben Dit alles was mogelijk dankzij Kerk in Nood, dat ons daarmee helpt het evangelie te verkondigen. Je organisatie heeft ons benen gegeven, het heeft ons armen gegeven, het heeft ons ogen gegeven en het heeft ons een mond gegeven om het Evangelie te verkondigen. Voor dit alles, onze oprechte dank! "