fbpx

Mozambique: terroristen vermoorden Christenen

donderdag, 06 oktober 2022
Nieuws
Bisschop Alberto Vera Aréjula van Nacala onthulde aan de katholieke liefdadigheidsinstelling Kerk in Nood (ACN) de details van de gruwelijke aanval die in Mozambique plaatsvond een dag na de moord op een Italiaanse zuster Maria de Coppi in Chipene op 6 september. Bij die aanval brachten extremisten, vermomd in militair uniform, een menigte mensen bijeen om daarna de Christenen uit de groep te halen en hen een voor een de keel door te snijden.
Armed attack on the Chipene mission in the diocese of Nacala in Mozqmbique 6. to 7. September 2022

“De broers van een van de slachtoffers zei dat de terroristen gekleed waren in militair uniform. Ze verzamelden de bevolking en zeiden dat ze daar waren om hen te redden. Toen ze allemaal bijeen waren, begonnen ze te vragen wie Moslim en wie Christen was. Wie zich als Christen identificeerde, bonden ze hun handen achter hun rug vast en sneden ze de keel door”, aldus bisschop Vera. “Slechts één Christen wist te vluchten en hij is degene die het verhaal heeft verteld.

Op 6 september vielen terroristen een katholieke missie in Chipene aan en schoten veel Christenen dood. Ook staken ze onder meer de missiekerk en het gezondheidscentrum in brand. In totaal werden 11 mensen vermoord, onder wie zuster Maria de Coppi. De bisschop is nog steeds ontdaan door het nieuws over de moord op de oude zuster: “Ik kende haar. Ze was het beeld van een moeder, ze hielp echt iedereen met eenvoudige liefde en nederigheid. En we zullen een proces starten om vast te stellen of zij de martelares was. Zuster Maria de Coppi was een verpleegster die ondervoede kinderen hielp in een kamertje waar melk en meel stond. Ook dat kamertje hebben ze vernietigd. De zuster die ze hebben vermoord werkte met ondervoede baby’s en kinderen. Ze vertellen ons heel duidelijk dat ze ons daar niet willen hebben. Voorlopig keren we daar niet terug, maar we zullen op een andere manier met de missie samenwerken.”

Hoewel veel van de terroristen een islamistische agenda hebben, en Daesh (Islamitische Staat) heeft beweerd bij het land betrokken te zijn, benadrukte bisschop Vera dat het niet om een strikt religieus conflict gaat. Hij zei: “Degenen met de fundamentalistische islamitische agenda zijn over het algemeen buitenlanders. Zij bouwen moskeeën en scheppen verwarring onder de andere Moslims. In Nacala zijn er minstens vier verschillende groepen Moslims die duidelijk van elkaar verschillen. De echte Moslims voelen zich verenigd met de Christenen en leven naast elkaar.”

“De leiders van deze beweging, of het nu jihadisten, terroristen of criminelen zijn, profiteren om geldelijke redenen van deze situatie. Zij willen dat wij het zien als een religieuze strijd, maar ik ben het daar niet mee eens. Ik ben niet de enige die er zo over denkt.”