fbpx

Mozambique: “Slachtoffers door overstromingen meegevoerd”

donderdag, 21 maart 2019
Nieuws
Priester Sandro Faedi, een priester in Mozambique, geeft een beeldend verslag van de verwoestende gevolgen van de cycloon in de plaats Beira. Kerk in Nood biedt hulp.
Mozambique

Naar verluidt zijn zeker 1.000 mensen omgekomen bij de natuurramp. In een interview met Kerk in Nood beschrijft de apostolisch administrator van Tete hoe mensen schreeuwden om hulp toen de vloedgolf naderde. Pr. Faedi: "Beira is niet langer een stad. Het is bijna volledig verwoest. Op beelden vanuit vliegtuigen ziet de stad eruit als een groot meer, waaruit gebouwen zonder plafond tevoorschijn komen. Je ziet geen straten, huizen, velden. Veel mensen hebben hun leven verloren. Van bovenop de huizen of bovenin de bomen vroegen velen om hulp, maar niemand hoorde hen. Ze zijn meegesleurd door de kolkende rivieren die de stad binnenkwamen."

De priester vertelt dat de regio nu grotendeels onder water staat en dat er geen telefoonverkeer, communicatie en amper drinkwater is. Hij verwacht dan ook dat het dodental verder zal stijgen en geeft aan dat het bisdom klaar staat om een bijdrage te leveren zodra dit mogelijk is. Nog steeds blijven windvlagen van 200 kilometer per uur, zware regenval en overstroomde rivieren de infrastructuur van het land teisteren. "Voor nu kunnen we alleen bidden.” Zijn opmerking komt op de dag dat ook Paus Franciscus zijn ‘pijn en nabijheid tot deze dierbare mensen’ uitdrukt. Sinds gisteren is Mozambique officieel drie dagen in rouw.

Kerk in Nood heeft toegezegd aan het bisdom van Beira. De ‘economische long’ van Mozambique, die het eerst is getroffen door overstromingen en wind. Aartsbisschop Claudio Dalla Zuanna van Beira reageert met dankbaarheid op de toezegging: "De hulp van Kerk in Nood zal nuttig zijn omdat het zal dienen om de kerkelijke aanwezigheid nieuw leven in te blazen. Met de aankoop en distributie van plastic dekzeilen, emmers, ruiten, borden en transport en logistiek kunnen we op directe wijze hulp bieden. We danken u voor uw vrijgevigheid en houden u op de hoogte."

Wilt u de Kerk in Mozambique steunen in deze tijd van acute nood. Doneer dan online via deze website of maak uw gift over onder vermelding van ‘Cycloon Mozambique.’ Uw gift wordt gebruikt voor de noodhulp in Beira of soortelijke projecten in de regio.