Mozambique: “Slachtoffers door overstromingen meegevoerd”

Project
Priester Sandro Faedi, een priester in Mozambique, roept op tot hulp aan de slachtoffers van de verwoestende cycloon Idai in de plaats Beira. Kerk in Nood is gevraagd om te helpen de eerste nood te lenigen.
Mozambique

Naar verluidt zijn zeker 700 mensen omgekomen bij de natuurramp. Honderden mensen worden echter nog vermist. In een interview met Kerk in Nood beschrijft de apostolisch administrator, pr. Faedi, hoe mensen schreeuwden om hulp toen de vloedgolf naderde: "Beira is niet langer een stad. Het is bijna volledig verwoest. Op beelden vanuit vliegtuigen ziet de stad eruit als een groot meer, waaruit gebouwen zonder plafond tevoorschijn komen. Je ziet geen straten, huizen, velden. Veel mensen hebben hun leven verloren. Van bovenop de huizen of bovenin de bomen vroegen velen om hulp, maar niemand hoorde hen. Ze zijn meegesleurd door de kolkende rivieren die de stad binnenkwamen."

De priester vertelt dat de regio nu grotendeels onder water staat en dat er geen telefoonverkeer, communicatie en amper drinkwater is. Hij verwacht dan ook dat het dodental verder zal stijgen en geeft aan dat het bisdom de meest acute nood helpt verlichten. Volgens het aartsbisdom Beira zijn drie parochiekerken ingestort en zijn nog eens 19 kerken ernstig beschadigd. Daarnaast zijn zo’n zestig kapellen en vele kerkelijke eigendommen, waaronder het huis van de aartsbisschop en de kantoren van het aartsbisdom, beschadigd. De storm rukte ook de daken van zeven katholieke scholen die 9.500 studenten in het aartsbisdom dienen. Raul Chacuamba uit Beira: “In mijn parochie is een muur naar beneden gekomen die alle kerkbanken heeft vernield. En in een andere parochie heeft een grote boom die omviel de kerk beschadigd.”

Kerk in Nood heeft hulp toegezegd aan de bisdommen die getroffen zijn. Aartsbisschop Claudio Dalla Zuanna van Beira reageert met dankbaarheid op de toezegging: "Kerk in Nood heeft als eerste hulp toegezegd. Die zal nuttig zijn om de kerkelijke aanwezigheid nieuw leven in te blazen. Met de aankoop en distributie van plastic dekzeilen, emmers, ruiten, borden en transport en logistiek kunnen we op directe wijze hulp bieden. We danken u voor uw vrijgevigheid en houden u op de hoogte."

Wilt u de Kerk in Mozambique, Zimbabwe en Malawi steunen in deze tijd van acute nood? Doneer dan online via deze website of maak uw gift over onder vermelding van ‘Cycloon Idai’ Uw gift wordt gebruikt voor de noodhulp in Beira of soortelijke projecten in de getroffen regio.