De gebeurtenissen worden met grote bezorgdheid gevolgd vanuit Pemba, de hoofdstad van de provincie Cabo Delgado. Er zijn veel priesters en religieuze zusters die hun parochies en missies hebben moeten verlaten vanwege de gewapende aanvallen die deze regio van Noord-Mozambique sinds 2017 teisteren. Priester Kwiriwi Fonseca van het bisdom Pemba legt aan Kerk in Nood (ACN) uit dat de aanvallen gelijktijdig plaatsvonden in het dorp Manguna en in de wijken Quibuite en Quilaua van de stad Palma. Palma, waar de aanslag plaatsvond, ligt in de regio waar grootschalige exploitatie van gas door de Franse multinational Total plaatsvindt. Veel waarnemers wijzen erop dat dit een van de redenen is voor de “opstand”, zoals de geweldsgolf plaatselijk vaak wordt genoemd.
Aanval geen verrassing
Edegard Silva, een Braziliaanse missionaris die momenteel in Pemba is en wiens parochie - het Heilig Hart van Jezus in het district Muidumbe - ook toneel was van een van de gewelddadigste aanslagen door terroristen in 2020, zei dat de aanslag van gisteren niet als verrassing kwam: “Deze was al verwacht omdat de criminelen en opstandelingen in de afgelopen twee weken een reeks aanslagen hadden gepleegd in de regio van Nangade en praktisch alle gemeenschappen rond Palma al waren aangevallen.”
Nog meer vluchtelingen
Cabo Delgado is sinds oktober 2017 het toneel van aanvallen door gewapende groepen die banden hebben met jihadisten van Islamitische Staat (IS), een situatie die de regio in een diepe humanitaire crisis heeft gestort. Volgens de Verenigde Naties waren er eind vorig jaar al meer dan 670.000 ontheemden en meer dan tweeduizend doden. Pater Silva bevestigt tegenover Kerk in Nood dat nog meer mensen op de vlucht zijn geslagen als gevolg van de gewapende aanval: “Veel familieleden van onze catechisten in Palma hebben contact met ons opgenomen om ons te laten weten dat ze gevlucht zijn. Wanneer de aanvallen plaatsvinden, vluchten de mensen naar de bush en is het moeilijk om te communiceren vanwege het zwakke signaal en omdat de batterijen van hun mobiele telefoons leeg raken”, legt hij uit.
Kerk in Nood
De stichting Kerk in Nood steunt de inspanningen van de plaatselijke Kerk om de ontheemde bevolking te helpen sinds het begin van het conflict en heeft voor 160.000 euro noodhulp toegekend. Daarnaast steunt de organisatie het levensonderhoud aan priesters en religieuze zusters, financiert het de opleiding van seminaristen en zusters en andere projecten die verband houden met de meest dringende behoeften van het kerkelijk leven, zowel in Pemba als in heel Mozambique.