De gehele redactie van de het radiostation van São Francisco de Assis moest vluchten als gevolg van een gewelddadige aanval door opstandelingen in het district Muidumbe in de provincie Cabo Delgado. “Op 31 oktober hebben de opstandelingen de parochiekerk van het Heilig Hart van Jezus bezet, waar de radio zich bevindt. De 9 journalisten werden daardoor gedwongen om, samen met hun gezinnen, te vluchten. Meer dan tien dagen lang zochten zij hun weg door het bos, in de richting van de dichtstbijzijnde districten , Mueda en Montepuez, die binnen de provincie Cabo Delgado vermoedelijk veiliger waren”, aldus FORCOM, het forum landelijke voor radiostations die ten dienste staan van de gemeenschap, in een verklaring. “Niet eerder hebben we gezien dat gewapend geweld deze omvang bereikte, met de aanval en bezetting van de belangrijkste dorpen.”
Priester Edgard Silva Júnior, coördinator van het radiozender, vermoedt dat de volledige structuur van het radiostation is verwoest door de schutters. Wel is een deel van de apparatuur gered en onderweg naar de stad Pemba. Het dorp Muambula, waar het radiostation is gevestigd, is wel in handen van de opstandelingen. De pastoor van de kerk van het Heilig Hart van Jezus wist in contact te komen met de journalisten Daniel Nantuma en Beatriz João en ontving schrijnende en alarmerende berichten: “We sterven van dorst en honger, drie dagen zonder iets te eten, met mijn kleinkinderen. (…). “Pastoor, de situatie is nog steeds slecht. Ik ben al vijf dagen in het bos met mijn familie. We zijn in zeer slechte conditie. “Mijn vader werd onthoofd…” Volgens FORCOM zijn de meeste journalisten die hun toevlucht hebben gezocht in het bos geïsoleerd en overleven ze in miserabele en onzekere omstandigheden.
Door aanvallen van jihadistische groeperingen in de provincie Cabo Delgado zijn tenminste 310.000 mensen op de vlucht geslagen. De provincie, die nog moet herstellen van de gevolgen van de cycloon van vorig jaar, is bovendien het epicentrum van de corona-epidemie in Mozambique. Kerk in Nood steunt het bisdom Pemba met noodhulp.
Bronnen: Fides, Forcom