Mozambique: hoeveel doden voordat wereld reageert?

donderdag, 01 april 2021
Nieuws
Een week na de aanval op de stad Palma, in het uiterste noorden van de provincie Cabo Delgado, heeft pastoor António Chamboco tegenover Kerk in Nood (ACN) zijn droefheid geuit over het gebrek aan informatie over de verblijfplaats van zijn parochianen. Omdat hij niet in Palma was toen de aanval op woensdag 24 maart begon, hoorde hij op afstand over het geweld, de mensen die op de vlucht sloegen en de lijken in de straten. Een  aan Islamitische Staat (IS) gelieerde jihadistische groepering eiste op maandag 29 maart de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.
ACN-20210331-111535 Mozambique

“Toen ik over de aanslag hoorde, voelde ik pijn en verdriet. Pijn omdat ik al een jaar in Palma ben en ben gaan houden van de mensen, de gemeenschap daar. Ik had tijdens de eerste fase [van de aanval] contact met twee coördinatoren van de katholieke gemeenschap. Toen het netwerk nog werkte, lieten ze me weten dat er geschoten werd in het dorp, maar vijf minuten later was er geen communicatie meer…” De pastoor weet niet of de kerk en de parochiezaal door de terroristen zijn beschadigd of vernield. Vooral de verblijfplaats van de mensen is onzeker en geeft reden tot bezorgdheid. Palma telde eerst ongeveer 50.000 inwoners en is nu een spookstad. Tientallen mensen zouden zijn vermoord. Een video die naar Kerk in Nood is gestuurd na de aanval in Palma, toont beelden van de nasleep van een ongekend bloedbad, waarbij mensen zijn onthoofd en lichamen verminkt.

Schokkende beelden
“De beelden die we hebben gezien zijn schokkend. We kunnen ze zelfs niet delen omdat ze door hun brutaliteit de menselijke waardigheid kwetsen. De terroristen lijken maximale schade te willen aanrichten en de grootste terreur te willen zaaien in hun destructieve razernij. Wij vragen ons af hoeveel doden er nog moeten vallen voordat de wereld iets doet om dit geweld te stoppen. Deze mensenlevens lijken niet te tellen. Het verscheurt mijn hart,” zegt Ulrich Kny, projectmanager voor Mozambique bij de internationale katholieke hulporganisatie. “De stichting probeert van dichtbij te helpen en te ondersteunen waar de lokale Kerk het mogelijke en het onmogelijke doet in deze zeer moeilijke situatie om de humanitaire crisis te verlichten. Maar er moet een einde komen aan dit ongebreidelde geweld. Laten we bidden voor de mensen, voor al diegenen die alles verloren hebben en al diegenen die vermist zijn of ondergedoken zitten. De wereld kan dit drama niet negeren.”

Duizenden vermisten
Duizenden mensen worden nog steeds vermist. Pastoor Chamboco vreest voor het leven van zijn parochianen. Inmiddels is hij erin geslaagd om contact te leggen met een van de twee coördinatoren. “Een van hen heb ik kunnen bereiken in de buurt van de Tanzaniaanse grens. Toen hij de aanvallen ontvluchtte, ging hij naar Tanzania en is daar nog steeds. De andere parochiecoördinator schijnt zijn toevlucht gezocht te hebben in Nangade, zoals een vrouw die uit Palma gered werd, vertelde. Maar er is bijna niets bekend over een groot aantal gelovigen in mijn parochie. We bidden in deze Goede Week dat Christus met Zijn lijden, dood en verrijzenis verlichting zal brengen voor de mensen die op dit moment lijden. We moeten bidden en vertrouwen op God om al deze problemen in de provincie Cabo Delgado te helpen en te verlichten.”

De Cabo Delgado regio is sinds oktober 2017 het toneel van aanvallen door gewapende groepen die trouw hebben gezworen aan Islamitische Staat. Volgens de Verenigde Naties waren er eind vorig jaar meer dan 670.000 ontheemden en meer dan 2.500 doden. Met de recente aanslagen is de situatie nog verslechterd. “De aanval op Palma is een duidelijke escalatie van het conflict. Palma was een belangrijke plaats, in het district Palma woonden naar schatting meer dan honderdduizend mensen, want naast de plaatselijke bewoners hadden al meer dan veertigduizend mensen daar hun toevlucht gezocht, op de vlucht voor eerdere aanvallen in andere districten. Wat is er tragischer dan als prooi van de ene plaats naar de andere te vluchten?”, vraagt Kny.

Vanaf het begin van het conflict steunt Kerk in Nood de inspanningen van de lokale Kerk om de ontheemde bevolking te helpen, het levensonderhoud van priesters en zusters en de opleiding van seminaristen te steunen, evenals andere projecten die verband houden met de meest dringende behoeften van het kerkelijk leven in Mozambique. “We moeten onze financiële steun en gebeden voor de Kerk in Noord-Mozambique opvoeren. Gezien de verwachte drastische toevloed van vluchtelingen zullen het bisdom Pemba en de naburige bisdommen, die nu al volledig overspoeld zijn door de humanitaire ramp, hun werk niet kunnen doen zonder hulp van buitenaf”, aldus Kny.