fbpx

Mozambique: Duizenden vluchten terwijl IS mensen onthoofd

dinsdag, 10 november 2020
Nieuws
Cabo Delgado, de meest noordelijke provincie van Mozambique, gaat door een levende hel. Sinds oktober 2017 kent de regio een reeks van meer dan 600 brute aanvallen door gewapende opstandelingen, die beweren trouw te zijn aan Islamitische Staat. Bij tegenaanvallen door nationale veiligheidstroepen zijn naar schatting meer dan 2000 mensen gedood. Zeker 310.000 mensen hebben noodgedwongen hun huizen ontvlucht. Kerk in Nood sprak met de bisschop van Pemba en met zuster Blanca uit Pemba over het geweld in dit bisdom.
Fresh massacres by jihadists – number of refugees is growing daily in Cabo Delgado – Mozambique November 2020

De meest recente slachtpartijen door de groep die zich “Islamitische staat in Centraal-Afrika” (ISCA) noemt, komen nu aan het licht. Afgelopen zondag hebben de vermeende jihadisten volgens lokale bronnen het stadje Muidumbe aangevallen en tientallen mensen in een lokaal voetbalstadion onthoofd en in stukken gehakt. Ook zijn er berichten over de slachting van meer dan 15 kinderen en jongeren, samen met volwassen “begeleiders” die hen voorbereidden voor de traditionele inwijdingsrituelen van de Makondestam. “Het lijkt erop dat ze proberen de hele bevolking van het noordelijke deel van de provincie Cabo Delgado te verdrijven. Ze verjagen gewone mensen zonder het geringste spoor van medeleven”, legt zuster Blanca Nubia Zapata uit aan Kerk in Nood (ACN) vanuit Pemba, de hoofdstad van de provincie Cabo Delgado.

Zusters helpen doodsbange vluchtelingen
“Meer dan 12.000 mensen zijn hier in de afgelopen twee weken aangekomen. We kunnen het niet bijhouden. Er komen vrouwen, kinderen en oudere mensen die al dagen lopen aan. Anderen zijn onderweg gestorven, op de wegen en de bospaden. Het is 180 km, maar je kunt je niet voorstellen hoe onze ‘wegen’ zijn. Het is vreselijk moeilijk om over deze paden te lopen, over het platteland, drie of vier dagen lang, zonder voedsel, zonder water, met hun kinderen op de rug. Er zijn vrouwen die onderweg bevallen zijn…”, aldus de zuster van de congregatie Theresiaanse Karmelieten van de Heilige Jozef. Over zee zijn de afgelopen weken honderden mensen aangekomen. “Of het nu gaat om boten, sloepen of kano’s; de mensen zijn wanhopig om te ontsnappen aan deze barbaarse moorden. We doen wat we kunnen. Vaak kunnen we niet meer dan vragen hoe ze zich voelen en naar hen luisteren. Ze hebben alles achtergelaten, in de hoop met hun leven te ontsnappen.” Volgens de zuster zijn de mensen doodsbang. “Velen hebben onze hulp gevraagd. We hebben gezinnen van de kinderen op onze school met veel moeite gered, dankzij privé-voertuigen en de hulp van derden.”

Hulp nodig van internationale gemeenschap
Ongeveer een week geleden beschreef bisschop Luiz Fernández Lisboa van het bisdom Pemba in een video van Caritas Mozambique aan Kerk in Nood de situatie in Paquitequete, een voorstad van de hoofdstad, aan de kust: “Er zijn al ongeveer 10.000 vluchtelingen aangekomen en ze blijven aankomen. Sommigen hebben geleden onder de aanvallen, anderen zijn op voorhand gevlucht omdat ze bang zijn. Als ze hier aankomen, hebben ze geen plaats om te slapen, alleen dekens of provisorische onderkomens. Er is nog steeds geen plek aangewezen om hen op te vangen. Sommige mensen zijn wel lokaal opgevangen, hetzij omdat ze hier familie hebben, hetzij omdat mensen door hun situatie worden bewogen en hen in hun huizen hebben opgenomen. Het is een uiterst moeilijke situatie. Honderden mensen slapen gewoon op het strand. Helaas zijn er ook mensen tijdens de reis gestorven, in sommige gevallen omdat deze mensen twee of drie dagen in boten op zee waren en ziek en uitgedroogd aankwamen. Het is een wanhopige humanitaire situatie, waarvoor we de hulp en solidariteit van de internationale gemeenschap vragen.”

Kerk in Nood biedt hulp
“Na deze oproep van de bisschoppen willen we het bisdom Pemba en de naburige bisdommen helpen met noodhulp voor de slachtoffers van Cabo Delgado”, legt Regina Lynch, hoofd van de afdeling projecten van ACN International, uit. “Naast financiële hulp voor dekens, kleding, voedsel, basishygiëne producten, zaden en gereedschap – wat er ook nodig is, willen we helpen het ergste lijden en trauma te verzachten. Daarom hebben we al een programma opgezet voor diocesane teams om de getraumatiseerde vluchtelingen in de parochies psychologisch te ondersteunen en te begeleiden. Dit komt bovenop de projecten die we al binnen de bisdommen sponsoren voor de priesters en religieuzen.”

Eindelijk internationale aandacht
“Het lijkt erop dat er eindelijk wat internationale aandacht is voor deze langlopende en grotendeels vergeten tragedie die al vele lange en pijnlijke maanden duurt”, vertelt Lynch. “Al in februari publiceerde Kerk in Nood een exclusief interview met bisschop Fernández Lisboa over de crisis en de angst van de mensen. Ze hebben kerken afgebrand en kloosters vernield, en ook twee religieuze zusters ontvoerd. Maar bijna niemand heeft aandacht besteed aan dit nieuwe aandachtspunt van terreur en jihadistisch geweld in Afrika. Dit treft iedereen, zowel christenen als moslims. Laten we hopen dat er eindelijk een antwoord komt op deze crisis in het noorden van Mozambique, in het belang van de armste en meest verlatenen.”