Door Kamran Chaudhry
Het hoger gerechtshof in Pakistan heeft de vrijlating op borgtocht bevolen van Ahmed Raza, de Moslimstudent die gearresteerd was voor de moord op Sharoon Masih. Volgens de rechter was er geen duidelijk bewijs voorhanden van de schuld van de aangehouden persoon. De familie van het slachtoffer stelt de oppervlakkigheid waarmee de politie het onderzoek geleid heeft aan de kaak.
Katholieke bronnen die anoniem willen blijven, melden dat de agenten zeer laks en traag waren bij het indienen van een eerste onderzoeksrapport. Ook werd volgens hen de uitslag van verder onderzoek vervalst. Zo spreekt het autopsierapport, dat gepresenteerd werd in de rechtszaal, niet over de sporen van folteringen maar enkel van dood door een hartinfarct. "Het was duidelijk dat met al deze lacunes en het ontbreken van duidelijk bewijs de moordenaar zou worden vrijgelaten”, aldus de bron tegenover AsiaNews. “Het is pijnlijk, want de Christelijke student werd op brute wijze vermoord.”
Sharoon werd doodgeslagen op 30 augustus van vorig jaar. Oorspronkelijk kwam hij uit Chak 461, een dorp in de Pakistaanse regio Punjab, maar hij was slechts enkele dagen voor zijn dood toegelaten op de openbare school van Burewala. Volgens Razia Bibi, zijn moeder, werd haar zoon daar echter onmiddellijk gepest door Islamitische klasgenoten. Zij verboden hem te drinken uit de dezelfde fontein. Omdat Sharoon weigerde te luisteren, werd hij doodgeslagen.
De uitspraak van het Hooggerechtshof heeft de familie van het slachtoffer en de hele christelijke gemeenschap tot wanhoop gedreven. Alysaab Masih, vader van de student, zegt: “Terwijl het land is verenigd in de roep voor rechtvaardigheid voor Zainab [een zeven-jaar-oud meisje dat is verkracht en gewurgd in Kasur, in de buurt van Lahore – red] verheft niemand zijn stem voor ons. De moordenaar is een volwassene van ongeveer 20 jaar oud, terwijl de medische rapporten beweren dat hij slechts 17 en een half jaar oud is. Vanaf de eerste hoorzitting begreep ik dat het gerecht hem zou vrij spreken.”
Het bisdom van Multan heeft juridische steun aangeboden aan het christelijke gezin en wil in beroep gaan tegen de vrijlating. Shaukat Channan, coördinator bij de Nationale Commissie voor Rechtspraak en Vrede, verklaart dat de ouders van de student “onder druk werden gezet om de aanklacht in te trekken in ruil voor geld. De politie weigert om het wapen over te dragen. Alle andere studenten vertelden aan de onderzoekers dat er sprake was van een ruzie tussen Sharoon en Raza over een gebroken mobiele telefoon.”
Volgens Naseem Anthony, directeur van de Awam organisatie, is "de praktijk van het vervalsen van bewijsmateriaal door veiligheidsdiensten niet nieuw in Pakistan. De schuldigen worden door valse bewijzen aangemoedigd door te gaan met hun kwade praktijken en ontsnappen aan de straffen voor de gruwelijke misdaden die zij begaan tegen minderheden. De rechtszaak zou moeten worden heropend en de zaak moet opnieuw worden onderzocht.”
Bron: AsiaNews