Minder godsdienstvrijheid in Iran

dinsdag, 01 februari 2022
Nieuws
In Iran werden in 2021 59 christenen gearresteerd, 34 vastgehouden en 30 moesten met een enkelband of in huisarrest hun straf ondergaan.

Christian Solidarity Worldwide, Article 18, Middle East Concern en Open Doors spreken in een gezamenlijk rapport hun bezorgdheid uit over de sterke beperking van de godsdienstvrijheid in Iran. Ze wijzen vooral naar de actieve rol van de Revolutionaire Garde (IRGC) bij het hardhandig optreden tegen Perzisch-sprekende Christenen.

De open brief en het rapport komen er nadat Iraanse staatsmedia hadden opgeschept over de ontmanteling van een netwerk van Christenen in verschillende provincies. Volgens de mensenrechtenorganisaties was de IRGC daarbij de voorbije maanden verantwoordelijk voor 12 van de 38 gedocumenteerde incidenten van arrestaties van christenen of invallen in hun huizen of huiskerken.

Iran zou – in het spoor van landen als China – ook almaar strenger optreden elke christelijke online activiteit. Het land ziet daarin een bedreiging voor de veiligheid van de staat. Op grond van het onlangs gewijzigde Artikel 500 zijn ook al 3 christenen aangeklaagd. Op basis van die wet riskeren zij theoretisch een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar. Andere gelovigen moesten verklaringen ondertekenen waarin zijn beloven dat zij niet meer aan onlinekerkdiensten en -gebedsbijeenkomsten zullen deelnemen.

Bronnen: Kerknet, CSW, Premier Christian Radio