fbpx

Militanten gedood die christen ontvoerden en vermoorden

dinsdag, 20 april 2021
Nieuws
De Egyptische politie heeft drie vermoedelijke militanten gedood die betrokken zouden zijn bij de moord op een koptische christelijke man die meer dan vijf maanden geleden werd ontvoerd in een onrustig deel van het Sinaï-schiereiland, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag.
20210420 Nabil Habashi Egypte

Veiligheidstroepen wisselden vuur met militanten van Islamitische Staat groep terwijl ze hen achtervolgden in het Abtal gebied van de Noord Sinai provincie, meldt het ministerie in een verklaring. Drie van de militanten werden gedood en de politie achtervolgde drie anderen. In de verklaring werd niet gezegd wanneer de gevechten plaatsvonden. Tijdens de schietpartij zou een explosievenriem tot ontploffing zijn gekomen. Het was onduidelijk of deze van een van de drie militanten was die volgens het ministerie waren gedood.

Het ministerie zei dat de dode militanten betrokken waren bij de moord op Nabil Habashi, een 62-jarige koptische Christen uit de stad Bir al-Abd. Habashi had de enige kerk in het gebied gebouwd. Militanten ontvoerden de juwelenhandelaar in november uit Bir al-Abd en eisten een losgeld van 2 miljoen Egyptische ponden ($127,550), zei een kerkfunctionaris die op voorwaarde van anonimiteit met Crux sprak.

De lokale IS-afdeling op het Sinaï-schiereiland heeft een 13 minuten durende video vrijgegeven waarop Habashi te zien is terwijl hij knielt, met drie in het zwart geklede mannen achter hem. Een van de mannen lijkt Habashi in zijn achterhoofd te schieten. Het is niet duidelijk wanneer Habashi werd gedood.

Egypte vecht tegen een opstand onder leiding van Islamitische Staat op het Sinaï-schiereiland, die verhevigde nadat het leger in 2013 een gekozen islamitische president omverwierp. Het leger greep in na massale protesten tegen het verdeelde bewind van de president, dat één jaar duurde. De opstandelingen hebben tientallen aanslagen gepleegd, vooral tegen de veiligheidstroepen en christelijke minderheden.

Bron: Crux