Mali: vreugde over vrijlating ontvoerde priester

woensdag, 14 juli 2021
Nieuws
Kerk in Nood (ACN) bevestigt de vrijlating van pr. Leon Douyon, katholiek priester uit Ségué in Mali. De priester werd op 21 juni samen met vier andere gelovigen ontvoerd in de regio Mopti, toen zij op weg waren naar een begrafenis. Vier van de gegijzelden werden binnen enkele uren vrijgelaten, maar de priester werd door de jihadisten vastgehouden.
ACN-20210714-114856 Mali

“Onze broeder Léon Douyon was van ons gescheiden, ver van ons vandaan. Deze namiddag is hij bij ons teruggekeerd en wij zijn zeer gelukkig”, adlus Mgr. Jean-Baptiste Tiama, de bisschop van Mopti. Hij dankte alle bekenden en onbekenden die hebben bijgedragen aan zijn bevrijding. Pater Léon werd vrijgelaten in de buurt van Bandiagara, waar hij momenteel rust alvorens terug te keren naar Mopti, meldde de bisschop.

De prelaat heeft priesters van zijn bisdom gevraagd een Mis op te dragen als dankzegging voor de terugkeer van de priester. Ook kwamen gelovigen van Ségué, waar pater Leon dient, onmiddellijk na het nieuws te hebben vernomen bijeen uit dank voor zijn vrijlating. Beelden van de vreugdevolle viering hebben ACN bereikt.

Sinds 2012 hebben Jamaat Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM) en de Islamitische Staat van de Grotere Sahara (ISGS), jihadistische groeperingen die banden hebben met Al Qaeda en Islamitische Staat, meermalen priesters ontvoerd om aan geld te komen of politieke druk uit te oefenen. Ook zijn er ernstige conflicten over land tussen etnische groepen in de regio Mopti tussen Fulani herders, die hoofdzakelijk Moslims zijn, en de Dogon, die leven van landbouw en hoofdzakelijk bestaan uit animisten en Christenen.