fbpx

Leraren in Mandera vluchten uit angst voor Al-Shabaab

donderdag, 15 maart 2018
Nieuws
Christelijke leraren uit Mandera in Kenia geven hun baan op uit angst voor nieuwe aanvallen van al-Shabaab. Recent maakte een film over een verijdelde aanslag op Christenen nog kans op een Oscar.

Vorige maand werden drie christelijke leraren in het nabijgelegen district Wajir vermoord. Er wordt aangenomen dat de militanten in de richting van Mandera zijn gevlucht. Het vertrek van de docenten heeft de onderwijscrisis in Oost-Kenia nog versterkt.

Mandera County is nauwelijks bekomen van een eerdere exodus leraren vanwege de onveiligheid die drie jaar geleden begon toen op 20 november 2014 al-Shabaab-terroristen een bus aanvielen en de Christenen vermoordden. Van de 28 slachtoffers van de overval was een groot percentage leraar. Na het bloedbad beloofde de regering de veiligheid in Mandera te verbeteren.

De gedecentraliseerde regering huurde afgestudeerde middelbare scholieren in om studenten op school te houden. Vorige maand nog was er een nieuwe tragedie in het naburige Wajir County. Twee niet-lokale leraren en de vrouw van een van hen werden gedood op 16 februari toen terroristen een basisschool in Qarsa binnenvielen.

Vorige week nog maakte de film Watu Wote, waarvan de productie werd medegefinancierd door Kerk in Nood, kans op een Oscar voor beste korte film. De film beschrijft een ‘herhaling’ van de aanslag in de regio Mandera op een bus, in december 2015, die dit keer goed afliep omdat de Moslims in de bus weigerden de Christenen te identificeren.

Kerk in Nood steunt de lokale Kerk met financiële hulp voor de beveiliging van kerken en scholen.