Op haar verjaardag riep een pastor die dicht bij de familie van Leah Sharibu staat, de Nigeriaanse regering en de internationale gemeenschap op om een einde te maken aan hun “ondoorgrondelijke” en “vreemde stilzwijgen” en te helpen om de vrijlating van de jonge vrouw te bewerkstelligen.
Teleurgesteld over voortduren gevangenschap
De Nigeriaanse christelijke predikant dr. Gideon Para-Mallam, voorzitter van de Gideon en Funmi Para-Mallam Peace Foundation, schreef in een verklaring aan Kerk in Nood (ACN): “Het is uiterst teleurstellend en hartverscheurend dat we zes jaar na dato nog steeds praten over Leah in gevangenschap. Leah had al vrijgelaten moeten zijn, maar hier zijn we dan. In zekere zin moeten we ons afvragen of de hele natie van Nigeria niet in gevangenschap is.”
Hij legt uit: “Leah werd samen met 110 andere schoolmeisjes ontvoerd van de Dapchi middelbare school voor meisjes op 19 februari 2018 door Islamitische Staat West-Afrika. Ongeveer een maand later werden alle meisjes vrijgelaten na onderhandelingen tussen de islamitische terreurgroep en de federale regering van Nigeria. Ze werden allemaal vrijgelaten, maar Leah Sharibu niet.”
Alleen Leah weigerde bekering
“Waarom? Alle ontvoerde meisjes werden bekeerd tot de Islam, maar het 14-jarige christelijke meisje Leah Sharibu koos ervoor om zich niet te bekeren. Ze bleef trouw aan haar christelijke geloof. Haar vrijheid van godsdienst en geloof werd geschonden en vandaag is ze nog steeds in gevangenschap vanwege haar christelijk geloof.”
Hij benadrukt dat Leah zelf een beroep deed op de Federale Regering van Nigeria en de Christelijke Associatie van Nigeria om haar te redden in een video die zes maanden na haar gevangenschap werd vrijgegeven. “Het laatste nieuws over Leah Sharibu was in 2023. Ik wil vragen om de hoop levend te houden en te blijven bidden dat Leah op een dag uit de gevangenschap van Boko Haram zal komen.”
Vervolging van één is vervolging van allen
De voorganger benadrukt: “Nigerianen moeten zich verenigen over de geloofsovertuigingen heen om hun stem te verheffen en te pleiten voor de vrijlating van Leah en anderen in gevangenschap. We zitten hier samen in. Vervolging van één is vervolging van allen.”
Hij besluit: “De Kerk in Nigeria bidt en wil de wereldwijde Kerk aanmoedigen om Leah te gedenken en in hun landen op alle mogelijke manieren in actie te komen om hun regeringen via diplomatieke kringen de hand te reiken aan de Nigeriaanse regering. Laten we ervoor zorgen dat Leah bevrijd wordt, samen met verschillende christelijke meisjes die gedwongen worden om zich tot de Islam te bekeren en als seksslavinnen uitgehuwelijkt worden aan commandanten, strijders en andere topfunctionarissen van Boko Haram.”