Laatste katholieke ziekenhuis Eritrea met geweld gesloten

maandag, 08 juli 2019
Nieuws
In Eritrea is nu ook het laatste katholieke ziekenhuis gesloten. Vrijdag werden de zusters die het ziekenhuis in het dorp Zager leidden, met geweld meegenomen door de politie. De deuren werden verzegeld.
ACN-20160429-40000

De zusters moesten het ziekenhuis onmiddellijk verlaten en mochten geen ziekenhuisapparatuur meenemen. Het ziekenhuis had een kraamafdeling en bood algemene medische hulp aan het dorp Zager op ongeveer dertig kilometer van de hoofdstad, Asmara.

De afgelopen weken zijn in totaal 22 katholieke ziekenhuizen en klinieken gesloten. Waarnemers lezen in deze golf van vorderingen een reactie van het regime van Isayas Afeworki op de kritiek van de Kerk op de regering. In hun pastorale brieven hebben katholieke bisschoppen eerder opgeroepen tot vergaande politieke hervormingen in het land, dat op dit moment geen grondwet kent en nooit presidents- en parlementsverkiezingen heeft georganiseerd.

De regering heeft geantwoord dat de sluitingen in overeenstemming zijn met de in 1995 ingevoerde regels, die de activiteiten van religieuze instellingen – van scholen tot landbouwprojecten, van ziekenhuizen tot hulp van ouderen – beperken. Op donderdag 4 juli werd een andere groep zusters die een gezondheidscentrum in het zuiden van het land leidden ook gevraagd hun woning te verlaten. Een zuster zei dat ze diepbedroefd was: "Deze actie doet gewone mensen meer pijn dan religieuze organisaties."

Bron: Fides