Kinderbijbels in Sierra Leone: “God spreekt tot Zijn kinderen”

Project
In het bisdom Bo in Sierra Leone probeert de Salesiaanse pater Antonio de parochie van Sint-Theresia te herbouwen. Het bisdom telt 150 katholieke scholen, elk met maximaal duizend leerlingen. Hun beste instrument voor evangelisatie? De kinderbijbel ‘God spreekt tot Zijn kinderen’.
5,040 copies of the Child's Bible God speaks to his children in English for the Parish of St Teresa of the Child Jesus in Bo

Op sommige scholen is er nauwelijks een boek voor de kinderen om vast te houden. “Het is voor de kinderen een bijzondere ervaring om een boek in hun handen te houden. En met de kinderbijbel kunnen ze leren lezen en tegelijkertijd het Woord van God leren kennen. Lezen opent ogen, geest en hart, het Woord van God bouwt zich op. Want God houdt van ze en spreekt tot hen”, vertelt pater Antonio.

Veel leerlingen beschouwen het boek als een schat voor het leven. Pater Antonio herinnert zich hoe hij eens in een klas aan de verbaasde kinderen vroeg: “Wat denk je dat zo’n boek kost?” Niemand wist het. Pater Antonio schatte de prijs op vijf euro, omgerekend 50.000 leones. Vervolgens vroeg hij hoeveel van de 50.000 leones ze in natura konden bijdragen. Ze kwamen uit op ongeveer duizend leones. Pater Antonio stelde hun voor: “Breng de duizend en elke keer dat je het boek leest, bid dan voor degenen die de andere 49.000 brengen”. Ze gingen akkoord. Daarom deed hij hetzelfde in andere klassen en met de duizend leones per boek financierde hij het zomerkamp voor degenen die helemaal niets kunnen bijdragen.

Pater Antonio vestigt herhaaldelijk de aandacht van de kinderen op degenen die in stilte werken en zonder wie het Woord van God niet verspreid kan worden, zoals “de persoon die nauwelijks kan bewegen, maar die de kinderbijbel in zijn rolstoel naar andere talen vertaalt”. Hijzelf leerde de nationale taal Bariba in Benin dankzij de kinderbijbel en vervolgens de taal Moba in het noorden van Togo. Voor hem is de kinderbijbel ook een familiebijbel, omdat veel volwassenen deze voor zichzelf, de kinderen en de kleinkinderen aanschaffen. Vandaar dat hij Kerk in Nood om nog eens vijfduizend exemplaren voor de scholen in Bo heeft gevraagd.

De heilige Theresia van Lisieux, patroonheilige van de missie, citeerde graag de woorden van Jezus tegen de heilige Franciscus van Assisi: “Franciscus, ga Mijn Kerk herbouwen, die een ruïne is!” Helpt u mee, zodat de Kerk in de parochie van Sint-Theresia kan worden opgebouwd en versterkt met het Woord voor Gods kinderen? Doneer dan online of maakuw gift over over vermelding van 147-07-89 Sierra Leone. Uw gift wordt voor dit project of soortgelijke projecten in de regio gebruikt.