Kerkleiders: stop aanvallen op christenen Westelijke Jordaanoever

dinsdag, 15 juli 2025
Nieuws
Radicale joodse kolonisten vallen de christelijke stad Taybeh op de Westelijke Jordaanoever met steeds meer geweld aan. Het Israëlische leger en de politie negeren daarbij verzoeken om hulp. De leiders van de belangrijkste christelijke kerken in het Heilige Land trekken de medeplichtigheid van de Israëlische autoriteiten in twijfel.
juni-juli 2025 Kolonisten hebben de christelijke Arabische stad Taybeh aangevallen, op de Westelijke Jordaanoever, Palestina, Heilig Land. Er zijn branden gesticht bij de huizen van de bewoners en ook bij de historische kerk van Al-Khader/St. George.

Kerk in Nood (ACN) sprak met priester Bashar Fawadleh van de Latijnse ritus in Taybeh. Hij beschrijft de toenemende agressie waaronder de gemeenschap te lijden heeft. “Bijna een maand lang kwam er elke ochtend een kolonist met een grote kudde koeien grazen in onze olijfboomgaarden. Die staan bekend om hun kwaliteit. Hier leven de mensen voornamelijk van de verkoop van olijfolie. De koeien hebben de bomen vernield en ruïneren het oogstseizoen, dat in oktober begint. Zonder de oogst is er geen leven in de stad.”

Aanval op Sint Joriskerk

“Op een dag waren we erg verrast toen meer dan tien gewapende kolonisten de zeer heilige en belangrijke kerk van Sint Joris, of Al-Khadr, zoals we in het Arabisch zeggen, aanvielen. Ze staken vuren aan naast de kerk, die dateert uit de 5e eeuw, en achter de begraafplaats. We waren geschokt. Meer dan 20 jongeren haastten zich met mij naar de plek. We slaagden erin het vuur te doven, terwijl zij alleen maar toekeken”, legt hij uit aan Kerk in Nood (ACN).

De priester omschrijft hoe de gemeenschap onder druk wordt gezet: “Ze hebben ook een aantal straten geblokkeerd met hun auto's, waardoor we ze niet mogen gebruiken. Ondertussen worden de belangrijkste wegen in en uit Taybeh nog steeds geblokkeerd door controleposten en barrières van het leger.”

Doden bij aanval op nabijgelegen moslimdorp

Deze incidenten volgden op soortgelijke aanvallen op het nabijgelegen moslimdorp Kafr Malik. Daarbij kwamen drie jonge Palestijnen om. De motieven van de kolonisten zijn helder. Ze hebben onlangs een billboard geplaatst gericht aan de bewoners van Taybeh, met de tekst ‘Er is hier geen toekomst voor jullie.’

Op de vraag of ze de autoriteiten hadden gebeld, knikt pater Bashar. “Twee keer hebben we het centrum voor coördinatie tussen de Palestijnse regering en de Israëlische regering gebeld. Ze zeiden dat ze zouden komen, maar ze zijn nooit gekomen. Ze beschermden ons niet en hielden de kolonisten niet tegen. Eerder beschermen ze de kolonisten, omdat veel van de soldaten uit de kolonistengemeenschappen komen. Zij worden aangemoedigd door de fanatieke elementen in de regering.”

Oproep tot een onmiddellijk en transparant onderzoek

De hoofden van de Grieks-orthodoxe kerk, de Grieks-Melkitische Kerk en de Latijnse patriarch van Jeruzalem kwamen op 14 juli samen om te praten over de incidenten. In een verklaring roepen de kerkleiders op tot gerechtigheid. “We vragen dat deze radicalen ter verantwoording worden geroepen door de Israëlische autoriteiten. Die faciliteren hun aanwezigheid rond Taybeh. Zelfs in tijden van oorlog zij moeten heilige plaatsen beschermen. We vragen om een onmiddellijk en transparant onderzoek naar waarom de Israëlische politie niet reageerde op noodoproepen van de lokale gemeenschap en waarom deze afschuwelijke acties ongestraft blijven”.

“De aanvallen van kolonisten tegen onze gemeenschap, die in vrede leeft, moeten stoppen, zowel hier in Taybeh als elders op de Westelijke Jordaanoever. Dit is duidelijk onderdeel van de systematische aanvallen op christenen die we in de hele regio zien”, voegt de verklaring eraan toe.

Oproep aan internationale gemeenschap

De hoofden van de kerken vragen diplomaten, politici en kerkfunctionarissen wereldwijd om een biddende en uitgesproken stem voor de oecumenische gemeenschap in Taybeh. “Dat hun aanwezigheid veilig wordt gesteld. En dat ze in vrede kunnen leven om vrijelijk te aanbidden, gewassen te verbouwen zonder gevaar, en te leven in een vrede die veel te kort lijkt te zijn.” Ook roepen ze de wereldgemeenschap, in het bijzonder christenen, op tot “gebeden, aandacht en actie” met betrekking tot deze incidenten.

Taybeh telde vroeger wel 15.000 inwoners, maar de overgrote meerderheid heeft het Heilige Land sindsdien verlaten vanwege het Israëlisch-Palestijnse conflict. Tien families zijn vertrokken sinds de nieuwste fase van de oorlog. Priester Bashar zegt tegen Kerk in Nood dat degenen die zijn overgebleven vastbesloten zijn om op hun land te blijven. “Ondanks dat we in de steek worden gelaten door de autoriteiten, geloven we dat we ze kunnen tegenhouden met hulp van God, de Maagd Maria en vooral onze patroonheilige, Sint Joris.”

Kerk in Nood (ACN) berichtte eerder al over de lastige situatie van christenen op de westelijke Jordaanoever en in het Heilig Land.