Israëlische veiligheidstroepen worden ervan beschuldigd de begrafenisstoet van Shereen Abu Aqleh, die op 11 mei werd gedood terwijl zij verslag deed van een Israëlische militaire operatie in het vluchtelingenkamp van Jenin, te hebben verstoord. In een verklaring die gepubliceerd werd op de website van het Latijns Patriarchaat, onder leiding van de Italiaanse Franciscaan Pierbattista Pizzaballa, beschuldigen de Latijnse en Griekse Patriarchen van Jeruzalem Israël ervan geen respect te hebben getoond voor de christelijke instellingen en gelovigen.
Geen respect
Het politie-ingrijpen vond plaats bij het Sint-Jozefziekenhuis, vanwaar de begrafenisstoet begon. “De politie is een christelijk gezondheidsinstituut binnengestormd en heeft daarbij de Kerk niet gerespecteerd, het gezondheidsinstituut niet gerespecteerd, de nagedachtenis van de overledene niet gerespecteerd en de dragers van de lijkkist bijna gedwongen de kist te laten vallen”, aldus de verklaring.
Schending rechten en normen
“De invasie en het buitenproportionele gebruik van geweld door de Israëlische politie, waarbij rouwenden werden aangevallen, met knuppels werden geslagen, rookgranaten werden gebruikt, met rubberkogels werd geschoten en de patiënten van het ziekenhuis angst werd aangejaagd, is een ernstige schending van de internationale normen en voorschriften, met inbegrip van het fundamentele mensenrecht van vrijheid van godsdienst, dat ook in een openbare ruimte in acht moet worden genomen.”
Diep gekwetst
De patriarchen tonen zich bijzonder gekrenkt door het feit dat het incident plaatsvond in een ziekenhuis dat “altijd met trots een plaats van ontmoeting en genezing is geweest voor allen, ongeacht hun religieuze of culturele overtuiging”: “Wat afgelopen vrijdag gebeurd is, heeft niet alleen de christelijke gemeenschap, de zusters van St. Jozef van de Verschijning, eigenares van het ziekenhuis, en al het ziekenhuispersoneel diep gekwetst, maar ook alle volkeren die op die plaats vrede en gastvrijheid hebben gevonden en nog steeds vinden. De zusters en het personeel van het St. Joseph Ziekenhuis zullen zich blijven inzetten om een plaats van genezing te zijn. De tragische episode van afgelopen vrijdag maakt deze inzet nog sterker dan ooit.”
“Verstoring openbare orde”
De politie zegt dat zij optrad om leden van de menigte uiteen te drijven die de processie hadden opgehouden en erop stonden de kist op hun schouders te dragen, en beschuldigde hen van “verstoring van de openbare orde”, maar beelden van de scène lijken te laten zien dat het tonen van Palestijnse vlaggen en het scanderen van nationalistische liederen een van de factoren was die de autoriteiten ergerden.
Schuld voor moord betwist
De bekende journaliste Shireen Abu Akhleh was een Melkitische Grieks-Katholiek met een jarenlange staat van dienst in het verslaan van Palestijnse kwesties. Op 11 mei was zij aanwezig toen de Israëlische defensietroepen het vluchtelingenkamp in Jenin, op de Westelijke Jordaanoever, bestormden. Tijdens de operatie werd Abu Akleh in het hoofd geschoten, waarbij ooggetuigen beweerden dat het dodelijke schot, dat haar net onder haar helm en boven haar kogelvrije vest doorboorde, afkomstig was van Israëlische strijdkrachten. Israëlische functionarissen betwistten deze bewering aanvankelijk en gaven beelden vrij om het idee te ondersteunen dat zij door Palestijnse militanten was neergeschoten. De Israëlische krant Haaretz zei echter dat dit onwaarschijnlijk was, omdat op de video te zien is dat gebouwen de weg versperden van de militanten naar de plaats waar de verslaggeefster werd gedood.
In een eerdere verklaring, die vlak na haar dood werd gepubliceerd, eiste het Latijns Patriarchaat een onderzoek en de bestraffing van de verantwoordelijken. “Wij bidden voor de rust van de ziel van Shereen, die een voorbeeld van plichtsbesef en een krachtige stem voor haar volk was. En we vragen God haar broer en familieleden de troost van het geloof te schenken. Wij bidden dat het Palestijnse volk zijn weg vindt naar vrijheid en vrede”, aldus de verklaring.