fbpx

Kerken Congo strijd samen tegen ebola

woensdag, 06 juni 2018
Nieuws
De Congolese Kerken en kerkelijke organisatie bundelen ondanks alle onderlinge verschillen en soms zelfs hun onderlinge concurrentie over alle grenzen heen de krachten in de strijd tegen de verspreiding van ebola.
20180601-Priester-met-Ebola-gezegend

Sinds enkele weken grijpt de epidemie opnieuw om zich heen in het noorden van Congo. Daarbij vielen ook al minstens 25 doden. Al op 8 mei werden enkele gevallen gemeld vanuit Bikoro, een stadje in de Evenaarsprovincie. Verontrustend is dat er op 17 mei ook verschillende gevallen van ebola werden vastgesteld in de stad Mbandaka, een belangrijke doorvoerhaven van goederen langs de Congorivier. Gevreesd wordt dat de ziekte zich van daaruit snel over de rest van het land kan verspreiden.

De Katholieke bisschop Fridolin Ambongo Besungu waarschuwt voor een verspreiding van de epidemie: "Op verschillende plaatsen werden familieleden uit quarantaine weggehaald en lichamen van doden werden met de motor vervoerd. Dit vormt een ernstige bedreiging. Wanneer krijgen wij eindelijk leiders die zich volledig engageren voor een verbetering van de levensomstandigheden van de bevolking?"

"De Kerken spannen zich tot het uiterste in om verdere verspreiding te beletten", vertelt Josue’ Bulambo Lembe-Lembe, een predikant van de protestantse Kerk van Christus. "Dat gebeurt zowel door de bevordering van de hygiëne, als de bewustmaking en opvoeding van burgers." Door de sterke uitwisseling van Mbandaka met Kinshasa, en van daaruit dan weer met Brazzaville wordt bovendien gevreesd dat het virus ook naar buurlanden zal verspreid raken. Lembe-Lembe: "Op veel plaatsen waarschuwen wij de bevolking om geen vlees van wilde dieren te eten, omdat dit mee verantwoordelijk zou zijn voor de verspreiding van het ebolavirus."

Vorige week circuleerde nog een foto op internet van een met ebola besmette priester. De foto toont priester Lucien Ambunga die knielde toen bisschop Fridolin Ambongo van Mbandaka-Bikoro voor hem bad en hem zegende. De Congolese priester, die in quarantaine is geplaatst nadat hij positief op ebola werd getest, is naar verluidt afgelopen vorige week zondag ebola-vrij verklaard en vrijgelaten. Hij liep de ziekte vermoedelijk op na het toedienen van de laatste sacramenten aan een stervende ebola-patiënt.

Bron: Kerknet/CENCO/Fides/Kerk in Nood