Zuster Nabila, een religieuze zuster van de congregatie van de Heilige Rozenkrans, helpt in het gebouwencomplex van de parochie van de Heilige Familie in Gaza 700 andere christenen. In gesprek met Kerk in Nood (ACN) uit ze haar diepe bezorgdheid over zo’n 100 getraumatiseerde kinderen die er zijn ondergebracht. “We willen gewoon vrede, vrede. We hebben zes oorlogen gehad in Gaza. Kinderen kennen alleen maar oorlog,” klaagt ze over de telefoon.
Veerkrachtig
De parochie van de Heilige Familie heeft de afgelopen twee weken hulp en onderdak geboden aan gewonde en ontheemde christenen die getroffen zijn door het aanhoudende geweld. De meesten van hen zijn hun huis kwijtgeraakt. Samen met zes andere religieuze zusters en een katholieke priester heeft zuster Nabila onvermoeibaar gewerkt om de gemeenschap in deze moeilijke tijden te ondersteunen. Ondanks de erbarmelijke omstandigheden blijft ze veerkrachtig. “Ik geloof dat de beste manier om met de verwoesting om te gaan, is om bezig te blijven en anderen te helpen.”
Geen stromend water
De situatie in Gaza blijft uiterst zorgwekkend. De gemeenschap in de parochie van de Heilige Familie heeft momenteel geen elektriciteit of stromend water. Ze hebben hun toevlucht genomen tot het gebruik van water uit de put om te drinken – hoewel ze vrezen dat deze elk moment droog kan vallen. Mineraalwater kost momenteel drie keer de oorspronkelijke prijs.
Oproep tot vrede en hulp
De opening van de grens met Egypte heeft een sprankje hoop op hulp gebracht, maar zuster Nabila en de christelijke gemeenschap zijn onzeker of de broodnodige hulp de regio waar zij verblijven, zal bereiken. Vandaar dat ze een oprecht pleidooi doet voor vrede en voor dringende humanitaire hulp te midden van het voortdurende conflict.
Volgens het Ministerie van Volksgezondheid in Gaza worden de recente hulpleveranties, bestaande uit ongeveer 20 vrachtwagens per dag, beschouwd als slechts een druppel op een gloeiende plaat. Dit is bij lange na niet voldoende, want er zijn dringend 500 vrachtwagens per dag nodig om de aanzienlijke uitputting van essentiële medische voorraden aan te pakken.
Explosie Grieks-orthodoxe kerk
De zusters en het personeel doen er alles aan om ervoor te zorgen dat iedereen krijgt wat hij of zij dringend nodig heeft, maar de middelen zijn beperkt. De situatie is nog erger geworden nadat vluchtelingen naar de parochie verhuisden de explosie bij de Grieks-orthodoxe compound die 18 mensen doodde.
Er zijn nu bijna 700 gelovigen, waaronder 100 kinderen, 50 mensen met een handicap en een aantal van hen die gewond raakten in de Grieks-orthodoxe compound en medische behandeling krijgen. Onder de slachtoffers van het bombardement op de Grieks-orthodoxe compound is een lerares van zuster Nabila’s school, haar hele familie en andere kinderen die catechese hadden gevolgd in de parochie.
“We zullen deze christelijke missie niet opgeven”
In een gezamenlijke verklaring benadrukten de patriarchen en hoofden van de Kerken in Jeruzalem de onwrikbare toewijding van de Kerken “om onze heilige en morele plicht te vervullen om hulp, steun en toevlucht te bieden aan de burgers die in zulke wanhopige nood tot ons komen”.
“Geen andere veilige plaats voor onschuldigen”
Ondanks militaire eisen om liefdadigheidsinstellingen en gebedshuizen te evacueren, hebben de Kerken dit geweigerd: “Wij zullen deze christelijke missie niet in de steek laten, want er is letterlijk geen andere veilige plaats voor deze onschuldigen”. Ze roepen de internationale gemeenschap op om bescherming af te dwingen in Gaza voor toevluchtsoorden zoals ziekenhuizen, scholen en gebedshuizen. Ook dringen ze aan op een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren om de veilige levering van essentiële goederen aan de ontheemde burgers te garanderen.
De woorden van zuster Nabila weerspiegelen de gevoelens van de lokale gemeenschap, die snakt naar een einde aan de cyclus van geweld en lijden na bijna twee weken opgesloten te hebben gezeten in het parochiecomplex. “Vrede, vrede, we willen alleen maar vrede. Er is zoveel kwaad, zoveel lijden. Het is verschrikkelijk. Op dit moment hebben we alleen God”, besluit ze.