"Kinderen hebben het recht om beschermd te worden tegen alle vormen van discriminatie, uitbuiting en geweld. De gevolgen van de inperkingsmaatregelen van Corona in diverse Aziatische landen, zoals de sluiting van scholen en de toegenomen druk op gezinnen kunnen en mogen niet worden omgezet in uitbuiting, misbruik en geweld tegen kinderen”, stellen leiders van Aziatische kerken en activisten voor kinderrechten die deelnamen aan een online conferentie over het thema ‘Ondersteuning van de waardigheid en rechten van kinderen te midden van de Corona-crisis.’
Miljoenen kinderen in Azië dreigen de arbeidsmarkt op te worden geduwd: de door het coronavirus ontstane crisis zou kunnen leiden tot de eerste toename van kinderarbeid na 20 jaar vooruitgang, meldt onder meer Unicef. Eerder besteedde onder meer ASEAN, de economische associatie waarin tien Aziatische landen zitting hebben, aandacht aan de benodigde bescherming van de rechten van vrouwen en kinderen. In diverse Aziatische landen groeit het bewustzijn over huiselijk geweld tijdens de pandemie: het aantal telefoontjes naar de speciale telefoonlijn van de Vietnamese Vrouwenunie door vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld is tijdens de lockdown met 50% gestegen. en het aantal slachtoffers dat gered of in bescherming is genomen, is met 80% gestegen. Wat de gevolgen van de pandemie voor kinderen betreft, bleek uit een onderzoek van de Vietnamese Vereniging voor de Bescherming van de Rechten van het Kind dat 48% aangaf te zijn blootgesteld aan verbaal geweld, terwijl 8% werd geslagen en 32,5% aangaf geen adequate zorg binnen het gezin te ontvangen.
Volgens de deelnemers aan de conferentie moet het bevorderen van de waardigheid en de rechten van kinderen een prioriteit zijn voor regeringen, maatschappelijke organisaties, kerken en religieuze gemeenschappen. Secretaris-generaal Mathews George Chunakara van de Christian Conference of Asia (CCA), die de conferentie organiseerde, benadrukt dat de behoeften van kinderen te midden van de pandemie onzichtbaar zijn geweest. “Kinderen moeten in het middelpunt staan van onze reactie op de medische, economische en sociale noodtoestand. De impact van het coronavirus zou het welzijn van toekomstige generaties blijvend kunnen schaden.”
Bron: Zenit