Het Latijnse Patriarchaat van Jeruzalem blijft zoveel mogelijk steun geven aan de kleine christelijke gemeenschap in Gaza, maar ook aan moslimgezinnen die dicht bij de katholieke en orthodoxe nederzettingen in het gebied wonen.
Tijdens een persconferentie die begin december werd gehouden door de pauselijke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN), zei de Latijnse patriarch kardinaal Pierbattista Pizzaballa dat de christenen in Gaza, en vooral de kinderen, Kerstmis zullen vieren ondanks de voortdurende oorlog. “Ze zullen proberen Kerstmis zo goed mogelijk te beleven, ondanks de slechte omstandigheden,” zei de patriarch.
Nog 650 christenen in Gaza
Er wonen momenteel iets meer dan 450 mensen op het terrein van de katholieke Heilige Familie-parochie en nog eens 200 op het terrein van de Orthodoxe Kerk. “De omstandigheden zijn erg slecht”, legde de patriarch uit, “maar in ieder geval zijn ze allemaal samen en dus zullen ze Kerstmis vieren als een gemeenschap.”
In 2023 vroegen de christelijke kerken van het Heilige Land hun gelovigen om zich te onthouden van uitbundige festiviteiten, vanwege het algemene klimaat van lijden en pijn. Kardinaal Pizzaballa: “Kerstmis zal dit jaar zo normaal mogelijk zijn, gezien de buitengewone omstandigheden. Beter eten, bidden natuurlijk, en iets voor de kinderen.”
Hulp aan 4000 gezinnen
“Kinderen in Gaza zitten nu in hun tweede jaar zonder school, met weinig vooruitzichten op een terugkeer naar normaal. Kerstmis is het feest van de kinderen. Als we kunnen, sturen we hen niet alleen eten, maar ook speelgoed of iets dat een verschil kan maken voor hun dagelijks leven. Dat zal ook een vreugde zijn voor de families,” verklaart hij.
“Het Latijns Patriarchaat is nauw betrokken bij de humanitaire hulp in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, ook dankzij de steun van Kerk in Nood. We zijn in staat om voedsel te geven, niet alleen voor onze gemeenschap, maar voor 4.000 gezinnen. Deze humanitaire hulp is niet alleen vanwege Kerstmis, maar vanwege onze identiteit als kerk. We kunnen geen Kerk zijn, niet over Jezus praten en niet van onze naaste houden als we dit niet omzetten in daden.”
Hulp gevolg van “koppigheid”
“De introductie van humanitaire hulp in Gaza is het resultaat van heel hard werken, onderhandelen en koppigheid”, zegt de patriarch. “Het invoeren van voedsel en humanitaire goederen in het noorden van Gaza is niet gemakkelijk, je moet met veel mensen aan beide kanten van de grens coördineren. We zijn koppig, het heeft lang geduurd, maar nu hebben we een aantal kanalen. We hebben ook een voordeel. We hebben daar een gemeenschap en zij zijn betrokken bij de distributie. Dit creëert een goede sfeer, want het geeft ze een gevoel van doelgerichtheid. Ze zijn er om de anderen te helpen en om een netwerk te creëren tussen alle families, niet alleen de christenen.”
“Opa Paus”
Paus Franciscus heeft zich zeer de oorlog in het Heilige Land erg aangetrokken en heeft herhaaldelijk opgeroepen tot vrede. Wat weinigen weten, is dat hij dagelijks contact heeft met de katholieke parochie in Gaza. Patriarch Pizzaballa legt uit dat de kinderen op het terrein van de Heilige Familie zo gewend zijn geraakt aan zijn dagelijkse telefoontjes, dat ze hem als familie beschouwen.
“De paus blijft elke dag om 19.00 uur bellen. Het is de norm geworden. Hij spreekt misschien maar een halve minuut, op sommige dagen meer, op andere minder. Maar hij is de opa van de kinderen geworden, ze weten dat hij belt. Voor de gemeenschap in Gaza is het een grote psychologische, emotionele en geestelijke steun.”